Direct naar artikelinhoud

Staking in Naamse gevangenis om overplaatsing Farid Bamouhammad af te dwingen

Iedereen vreest Farid 'Le Fou'

Zijn bijnaam heeft Farid Bamouhammad (41) niet gestolen. 'Le Fou' is de reden waarom de Naamse cipiers al een week staken, en zij zijn lang niet de eersten. De 'meest oncontroleerbare gedetineerde in ons land' werd sinds 2005 meer dan twintig keer overgeplaatst en werkelijk overal zat het spel op de wagen.

Door Marjan Justaert

NAMEN l Een cipier: 'Heeft hij zijn handen vrij, dan mept hij erop los. Is hij geboeid, dan gromt hij en bijt hij. Plak je vervolgens een stuk tape over zijn mond, dan klaagt hij de gevangenis aan wegens 'vernedering'. Dát is Farid Le Fou. Geloof mij: ik ken meer dan één collega die thuis zit met een trauma door die man.'

Een dikke week verblijft Farid Bamouhammad nu al in de Naamse gevangenis, en hij is de koning te rijk. "Hij zit alleen op cel en kan dus ongestoord schrijven of naar tv kijken. Hij weet goed genoeg dat we staken door hem, et ça le fait rire. Alle aandacht is op hem gericht. Hij heeft niets liever", vertelt penitentiair beambte Xavier Crèvecoeur.

Het komt er nogal schamper uit: Bamouhammad is duidelijk niet graag gezien in Namen. Zijn komst lokte spontaan een staking uit onder de cipiers, die protesteren tegen het feit dat de hele gevangenisorganisatie wordt verbouwd op maat van de beroepscrimineel.

De lokale politie van Namen neemt al elf dagen de honneurs waar, maar is dat grondig beu. Vanaf vandaag stoppen ook zij met het werk in de strafinstelling, aldus korpschef Guy Jomaux. "We hebben besloten dat we niet meer zullen ingaan op de vordering van de directrice van de gevangenis. De opdrachten die de politie nu uitvoert voor de gedetineerden kunnen we niet meer doen voor de bevolking." De zwartepiet wordt dus doorgespeeld naar de federale politie.

Het meest ongeleide projectiel

Dat allemaal voor één man. Maar wat voor een man. In Vorst takelde hij een penitentiair beambte toe met een vork, in Lantin sloeg hij twee cipiers het ziekenhuis in uit woede "omdat men hem stoorde bij het schrijven van zijn memoires", in Andenne dreigde hij ermee de familie van een bewaker uit te moorden. Dat is slechts een kleine bloemlezing van Farid Bamouhammads palmares. Hij wordt unaniem beschouwd als het meest ongeleide projectiel in 's lands strafinstellingen.

De 41-jarige Fransman van Algerijnse afkomst heeft al 23 jaren van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. Onder meer in Andenne en Lantin braken stakingen uit nadat Bamouhammad de cipiers er bedreigd of aangevallen had.

"Sommige gangsters schieten eerst en denken dan na. Le Fou is nog erger: hij denkt nooit na", dixit enkele speurders. Het voorbije halfjaar bracht Bamouhammad door in de Afdeling Individuele Bijzondere Veiligheidsmaatregelen (AIBV) van de gevangenis van Brugge. Daar worden onhandelbare gedetineerden maximum zes maanden vastgezet. Voor 'Le Fou' was die termijn verstreken.

"Het zou logisch zijn mocht het Bestuur der Strafinrichtingen hem opnieuw naar de zwaarbewaakte afdeling van Lantin hebben overgeplaatst", aldus vakbondsafgevaardigde Gaston Merkelbach (CSC). "Maar wat doet het bestuur? Hem in Namen parkeren, in een gevangenis met een normaal regime. Ik begrijp dat hij niet zijn hele leven in de AIBV kan verblijven, maar dit is al te kras. (verontwaardigd) Hij wordt alleen gelucht, gaat alleen douchen, krijgt bezoek als de rest geen bezoek krijgt. Als meneer beweegt, moeten alle andere gedetineerden binnenblijven. En hij maar in zijn vuistje lachen met zijn geprivilegieerde situatie."

"Door alle transfers is Farid psychologisch gekraakt", werpen zijn advocaten op. "Elke keer moet hij zich uitkleden, wordt hij gefouilleerd, krijgt hij een andere cel en wordt hij beledigd, gemeden of misprezen door het gevangenispersoneel. Dat vreet aan een mens."

"Nonsens", briest een cipier uit Itter. "Die man is buitensporig agressief, du jamais vu. Ik sta al dertig jaar in het vak, heb al bijzonder veel gezien en meegemaakt maar 'dit' (spuwt het woord uit) slaat alles. Hij is agressief, onbeheersbaar, sluw als een vos en hypergevaarlijk."

Speurders:

Veel gangsters schieten eerst en denken dan na. Le Fou is erger: hij denkt nooit na

n De Franse Algerijn Farid Bamouhammad vorig jaar op zijn proces in Brussel. Elke gevangenis is hem liever kwijt dan rijk.