Direct naar artikelinhoud

Speuren naar je knuffel

WAAR IS KNOESTER?

JEUGDFILM
Regie: Arild Østin Ommundsen
Met: Adrian Grønnevik Smith, Pernille Sørensen, Jan Gunnar Røise
Duur: 72 minuten

Waar is Knoester? is de derde en voorlopig ook laatste film uit een Noorse serie over een jongetje en zijn knuffel Knoester, een sprekende boomstok. Heel de serie heeft een hoge nostalgiefactor omdat zij zich afspeelt in het knusse Noorwegen van de jaren zestig, gevat in zachte pasteltinten. De verhalen zijn altijd strikt eenvoudig zodat ze begrijpbaar zijn voor de kleintjes. Maar net dat aspect maakt de films ook wat braaf en oubollig terwijl de ernstige thematiek, zoals hier een kind dat te vondeling wordt gelegd, toch ook een tik té schematisch afgehandeld wordt.

In deel drie verhuist het montere blonde hoofdpersonage naar een kleine stad. Maar nieuwe vrienden maken, dat lukt Junior niet goed. Vandaar dat hij nog wat verder wegvlucht in zijn fantasiewereld met zijn geanimeerde stok. En Knoester wordt in deze aflevering niet alleen vader, Junior raakt hem ook kwijt terwijl hij tijdens zijn speurtocht naar zijn houten vriend ook een heuse baby op een bank aan de kerk vindt.

Voeg er nog een strikte, wat karikaturaal uitgewerkte politieman aan toe en je krijgt een avontuur op kindermaat waarin slapstick, spanning en verbeelding wat episodisch met elkaar afgewisseld worden. Dat is meteen het dilemma van deze retrokinderfilm: ook voor jonge kijkers mag cinema gerust indringend en complex zijn.