Direct naar artikelinhoud

Verdachten in moord Kitty Van Nieuwenhuysen naar assisen

De drie vermoedelijke moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen moeten voor assisen verschijnen. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist, en daarmee is het eindelijk een uitgemaakte zaak dat het assisenproces er komt.

De drie verdachten, Nourredine Cheikni (32), Hassan Iasir (33) en Galip Kurum (31), waren in beroep gegaan tegen de beslissing van de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI). Die oordeelde in maart al dat er een procedure voor een volksjury moest komen. Nu krijgt de KI gelijk van het Hof van Cassatie. Vermoedelijk volgt het assisenproces in de lente van volgend jaar.

Kitty Van Nieuwenhuysen werd op 4 december 2007 doodgeschoten tijdens een interventie in Lot. Van Nieuwenhuysen was op dat moment 23 en nog maar pas gestart aan een carrière bij de politie. De patrouille was opgeroepen na een inbraak en betrapte de drie daders op heterdaad. Die openden het vuur. Van Nieuwenhuysen kwam meteen om het leven, haar collega raakte gewond.

De advocaten van het drietal hadden eerder verzet aangetekend tegen een assisenzaak omdat ze meenden dat het DNA van de verdachten op een onrechtvaardige manier verworven was en dat enkele telefoontaps niet wettelijk waren. Niks van aan, zo oordeelde Cassatie nu. Wegens de drukke kalender van het hof van assisen van Brussel, met onder andere de zaak Leopold Storme in oktober, komt de zaak waarschijnlijk pas half februari of begin maart 2011 voor het hof. Verwacht wordt dat de advocaten ook dan meteen de kaart van procedurefouten zullen trekken. De burgerlijke partijen zijn naar verluidt tevreden dat het Hof van Cassatie de KI volgt en beslist heeft dat een jury zal moeten oordelen over het lot van Cheikni, Iasir en Kurum.

Temeer daar het dossier tot nu toe een moeilijk parcours kende. Vorig jaar was een tussenkomst van toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) nodig om te voorkomen dat Iasir zou vrijkomen door een procedurefout. Iasir tekende telkens beroep aan wanneer zijn aanhouding voor de raadkamer verscheen. Normaal gezien moest hij dan binnen de vijftien dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling verschijnen, maar dat gebeurde niet omdat Iasir een cipier omgekocht had om de papieren te doen verdwijnen. De cipier werd gearresteerd en Iasir bleef in de cel.

Noureddine Cheikni, Hassan Iasir en Galip Kurum.