Direct naar artikelinhoud

STEEKSPEL in de Dolomieten

Polemiek na de Giro-rit in de Dolomieten. Tom Dumoulin had volgens Vincenzo Nibali tijdens de slotklim net iets te veel gegesticuleerd. 'Hij moet niet de wijsneus gaan uithangen.' De leider moest er eens om lachen. 'Ze moeten maar niet zo laf rijden.'

Eerst de feiten. Op de Pontives, de slotklim naar aankomstplaats Ortisei, controleerde Dumoulin met sprekend gemak de wedstrijd. Quintana en Nibali deelden een paar speldenprikken uit, maar die stelden weinig voor. Integendeel, Dumoulin schudde wat later zelf aan de boom. "Ik merkte dat ze vermoeid geraakten", verduidelijkte hij. "Blijkbaar niet zo vermoeid dat ik ze kon lossen."

Einde verhaal, dachten we: Van Garderen en Landa, overblijvers van de vroege vlucht, strijden voor de overwinning, terwijl de klassementsrenners netjes bij elkaar blijven tot aan de finish. Niet dus. In volle finale reden eerst Pinot en Pozzovivo weg, later ook Mollema en Kruijswijk. Dumoulin hield de benen stil en keek Nibali en Quintana recht in de ogen. Ook zij wilden geen trap meer geven. Dumoulin gesticuleerde even, maar liet het daarbij. Zo verloren de drie toppers in extremis tijd tegenover Pinot en anderen.

"Ze doen maar", reageerde Dumoulin kregelig. "Wat een vreemde tactiek. Blijkbaar is het enige doel van Quintana en Nibali mij tijd te laten verliezen. Een gevaarlijk spelletje, want vooral Pinot doet daardoor een goede zaak. In de wetenschap dat de Fransman ook nog kan tijdrijden, zou het kunnen dat dit een van de twee in Milaan nog een podiumplaats kost. Wel, ik zou het Pinot gunnen."

Even verderop, bij de Italiaanse omroep RAI, haalde Nibali zowaar nog harder uit naar de Nederlander. "Ik vind hem hoog van de toren blazen, die Dumoulin", klonk het. Een uitspraak waarmee Dumoulin dan weer geconfronteerd werd tijdens de persconferentie. Hij reageerde onverstoorbaar. "Wie blaast eigenlijk hoog van de toren? Ik wild mee ronddraaien, zij kozen ervoor om op die manier te koersen. Ach, ze doen maar."

Dumoulin top, zijn team faalt

Essentie van het verhaal: Dumoulin is zijn sanitaire stop van dinsdag op de Umbrailpass allang vergeten en rijdt weer vol vertrouwen rond. Quintana probeerde op 50 kilometer van de streep, dicht bij de top van de Passo Gardena, wel even, maar Dumoulin reed in zijn eentje de kloof makkelijk dicht.

Op de vraag of Quintana in deze Giro misschien niet over zijn beste klimmersbenen beschikt, moest Dumoulin opnieuw glimlachen. "Ik zag zijn data van de etappe met aankomst op Blockhaus. Dat vond ik best indrukwekkend."

Dumoulin verkeert ook zelf in blakende vorm. Gisteren werd nog eens pijnlijk duidelijk dat zijn team Sunweb niet goed genoeg is om hem in de cols bij te staan, maar keer op keer klaart hij de klus zelf. Dagwinnaar Tejay van Garderen verwoordde het als volgt: "Quintana en Nibali moeten elke meter bergop gebruiken om Dumoulin te bestoken. Zo niet is de winnaar van de honderdste Giro nu al gekend."