Direct naar artikelinhoud

Religieus geweld?

Bart De Wever (N-VA) heeft gelijk. In een rechtsstaat ligt het monopolie op geweld bij de politie. Er is geen enkele verschoningsgrond voor straatgeweld of geweld tegen de politie. Cijfers duiden aan dat geweld tegen de politie toeneemt. Het is dus simpelweg terecht dat hier een rode lijn getrokken wordt.

Laten we de verkleinwoorden - boefjes, relletjes - maar op zak houden en helder stellen dat er geen enkel begrip kan zijn voor het in elkaar trappen van politiemensen (en ook niet van andere mensen, trouwens). Wanneer in Antwerpen kort na elkaar een aantal agenten voorwerp worden van fysiek geweld, is het begrijpelijk en goed dat de burgemeester van de stad doet wat elke burgemeester van gelijk welke kleur in gelijk welke stad zou doen: het openlijk opnemen voor zijn mensen.

Komt er nog een maar? Ja, er komt een maar. Meneer De Wever koppelt het herhaaldelijke straatgeweld aan een religie: de islam. "Geweld tegen de ordediensten is een jaarlijks terugkerend fenomeen na de ramadan, maar nu loopt het de spuigaten uit." Als dat zo is, dan is dat een ernstig maatschappelijk probleem.

Maar is het zo? Zijn er bewijzen dat moslims aan het eind van de ramadan gewelddadig zijn? Vorige week nog zeiden politiemensen dat er 'tijdens' de ramadan meer geweld is. Ja maar, wat is het nu?

Feitelijke argumenten kan de burgemeester niet leveren. Onze redactie vond geen cijfers die zijn causaal verband ondersteunen. Zelfs internationaal is er niet meteen bewijs te vinden.

Het is betreurenswaardig dat meneer De Wever, tot nader order zonder bewijs, zijn zeer terechte verdediging van zijn politiekorps koppelt aan een even dubieuze criminalisering van moslims.

Van de 'dansende moslims' van minister Jan Jambon tot het ramadangeweld van burgemeester De Wever: als het over de islam gaat, neemt de N-VA graag zijn toevlucht tot de tactiek van de alternatieve feiten. Woel maar wat op, er blijft altijd wat hangen. Dat is een tactiek met grote maatschappelijke risico's. Maar het is wel een tactiek die altijd dubbel prijs oplevert. Want wie het graag wel feitelijk correct wil houden, wordt vlotjes weggezet in de hoek van de wegkijkers.

Wegkijken is nochtans het punt niet. Straatgeweld en geweld tegen de politie verdienen een veroordeling. Als dat geweld voornamelijk komt van jongeren van vreemde origine, dan moeten we dat ook zo zeggen. Maar, tot bewijs van het tegendeel, heeft het geweld met religie weinig te maken.

In de hoofden van sommigen is 'moslim' nu al een synoniem voor terrorist of crimineel. Van de burgemeester van de grootste stad van het Vlaamse gewest mogen we blijven verwachten dat hij dat walmende amalgaam overstijgt.