Direct naar artikelinhoud

Kris Peeters roert de Vlaamse trom

Kersvers Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stond nooit bekend als een communautaire scherpslijper, maar de functie en de gelegenheid maken blijkbaar de man. In zijn maidenspeech op de vooravond van de Vlaamse feestdag hamerde Peeters op de Vlaamse en christendemocratische eis voor een nieuwe, uitgebreide staatshervorming.

door jeroen verelst

Brussel l Peeters toont zich de perfecte leerling van Leterme. Wie de nieuwe minister-president op de Guldensporenherdenking in Kortrijk hoorde speechen, moest onvermijdelijk denken aan de campagnetoespraken van zijn voorganger een dikke maand geleden.

Peeters moest gisteren nog aan de slag in het Vlaams Parlement. Tien juli betekent traditioneel de laatste zitting voor het zomerreces en dat was eraan te merken. Een aanzienlijk deel van het parlement had al zonniger oorden opgezocht, voor een mager gevuld halfrond moesten alleen Peeters en Frank Vandenbroucke (sp.a) nog een aantal vragen komen beantwoorden.

Eerst nog als laatste het licht uitdoen in het Vlaams Parlement en dan mocht de minister-president zich opwarmen voor zijn allereerste publieke toespraak in zijn nieuwe functie. Op de Guldensporenviering stak Peeters van wal met een lofzang aan het adres van Leterme. "Ik wens mijn voorganger te danken voor de inspirerende manier waarop hij de voorbije drie jaar de Vlaamse regering heeft voorgezeten, gedreven door de zorg om goed bestuur voor Vlaanderen, in een geest van grote dienstbaarheid voor alle Vlamingen."

Peeters zal de werkzaamheden van de gedoodverfde formateur Leterme op de voet volgen. Ook hij zweert bij de resoluties van het Vlaams Parlement uit 1999, waar Leterme en zijn regering zich in 2004 nog eens unaniem achter schaarden. In die resoluties wordt aangedrongen op meer bevoegdheden voor Vlaanderen. "Geen staatshervorming om de staatshervorming", benadrukte de minister-president. Wel een bevoegdheidsherverdeling die goed is voor 'de mensen'. Geen beter tijdstip om die bevoegdheidsherverdeling te realiseren dan de federale regeringsonderhandelingen. Al beseft Peeters duidelijk dat de Franstalige partijen een nieuwe staatshervorming niet zomaar zullen laten passeren. cdH niet, maar ook MR niet.

"In zijn rapport verwacht informateur Reynders kennelijk alle heil van een versterkte samenwerking tussen de verschillende overheden. Eerlijk gezegd, ik vind zijn oproep tot interregionale samenwerking niet erg consequent. Vragen naar meer samenwerking, maar ondertussen weigeren afspraken te maken of te bekrachtigen: nee, dat kan niet. Want niet de Vlaamse regering houdt een samenwerkingsakkoord tegen voor de Plantentuin in Meise. Niet Vlaanderen blokkeert een samenwerkingsakkoord over de sanering van stookolietanks."

Diezelfde partijen kregen ook de wind van voren als het over Brussel-Halle-Vilvoorde ging. "Wie de grondwettelijk vastgelegde grenzen van de gewesten en de gemeenschappen ter discussie blijft stellen geeft geen blijk van federale loyauteit", haalde Peeters uit. "De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moet en zal worden gesplitst. Niet omdat er anders geen federale verkiezingen meer kunnen worden gehouden, maar omdat je aan geen Vlaming uitgelegd krijgt dat de inwoners van Liedekerke, Londerzeel en Opwijk voor een Franstalige politicus kunnen stemmen."