Direct naar artikelinhoud

Eén procent Belgen bezit bijna 378 miljard euro

Eén procent van de Belgen beschikt over een fortuin dat net iets groter is dan wat 60 procent van de bevolking bezit. Dat blijkt uit berekeningen van de Partij van de Arbeid (PVDA).

De één procent rijksten - 46.000 gezinnen - hebben een fortuin van 377,8 miljard euro. Dat is net iets meer dan het vermogen van 373,9 miljard euro dat de 60 procent - 2,76 miljoen gezinnen - armsten van de bevolking hebben opgebouwd.

Het totale vermogen van de Belgen in 2011 bedroeg 1.950 miljard euro. Van dat bedrag zit 48,8 procent geconcentreerd bij de 10 procent rijkste Belgen. Bijna 20 procent zit bij de 1 procent superrijken.

De cijfers komen uit het boek Belastingparadijs België van Marco Van Hees, ambtenaar bij Financiën en cijferspecialist van de PVDA. De extreem linkse partij grijpt de cijfers aan om andermaal te pleiten voor een vermogensbelasting.

"Economisch is er het grote gat in de begroting en het almaar aanwassende deel van de geproduceerde rijkdom dat naar de inkomens uit kapitaal gaat, terwijl de inkomens uit arbeid afslanken. De fiscaliteit zorgt hier zeker niet voor een tegengewicht", schrijft Van Hees.

Hoe goed de superrijken in België in de watten worden gelegd, moet blijken uit het volgende voorbeeld. Als voormalig presidentskandidaat Mitt Romney zijn belastingen in België had moeten betalen, zou hij voor het jaar 2009 slechts 2 miljoen dollar hebben moeten aangeven in plaats van de 22 miljoen dollar in de VS.

Nog een ander voorbeeld, dat de fiscale scheeftrekking volgens de PVDA aantoont. Vinciane, in dienst als kuisvrouw bij NPM, een van de holdings waar Albert Frère het voor het zeggen heeft, betaalt meer belastingen dan het bedrijf waarvoor ze werkt. Op een maandelijks loon van ongeveer 1.400 euro betaalde zij in de periode 2009-2011 een bedrijfsvoorheffing van 12.420 euro. De NPM betaalde over dezelfde periode welgeteld 152 euro vennootschapsbelasting.

De vermogensbelasting, die de PVDA voorstelt, zou alle fortuinen van meer dan 1,5 miljoen euro treffen. Deze miljonairstaks, die maximaal 3 procent bedraagt, kan jaarlijks 9,5 miljard euro opleveren, een bedrag dat de overheid best kan gebruiken gezien de stijgende vergrijzingskosten.

Alleen al de 25 grootste Belgische fortuinen zouden 1,55 miljard extra inkomsten opleveren. Van Hees berekende dat dit bedrag voldoende is om het miljoen armste pensioentjes in ons land, die gemiddeld amper 595 euro per maand bedragen, met 129 euro te verhogen.

"Het voorbeeld illustreert perfect de keuze waar de regering voor staat: het pensioen van een miljoen Belgen die op of onder de armoedegrens leven met 22 procent verhogen, of de 25 rijkste families, die niet meteen in moeilijkheden verkeren, ongemoeid laten", aldus Van Hees.

Van het veel gehoorde argument dat een miljonairstaks de rijke Belgen de landgrens zou overjagen, wil de PVDA-fiscalist niet weten. In Frankrijk vertrok de voorbije jaren welgeteld één procent van de bijna 700.000 rijke Fransen naar het buitenland om de vermogensbelasting in hun land te omzeilen.