Direct naar artikelinhoud

Lijdensweg Ian Thorpe blijft duren

De carrière van zwemlegende Ian Thorpe (31) is definitief voorbij na een infectie aan zijn linkerschouder. Het is de zoveelste tegenslag voor de Australiër, die met een depressie kampt en in een afkickcentrum zit.

De berichten over Thorpe die gisterenmiddag naar Europa waaiden, klonken bijzonder grimmig. "Thorpe dreigt zijn linkerarm te verliezen na een infectie", luidde het down under. De manager van de zwemmer zwakte die geruchten al snel af. Normaal gezien kan Thorpe zijn arm binnenkort weer gebruiken. Maar toch: "Hij is enkele keren geopereerd aan zijn schouder, die nu geïnfecteerd is. Het is geen levensbedreigende situatie, maar wel een zeer ernstige", klinkt het. "Hij zal nooit meer competitief kunnen zwemmen, denk ik."

Gevallen held

Het is de zoveelste klap voor de Australiër, die in 2000 en 2004 nog de grote slokop was op de Olympische Spelen (met in totaal 5 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille) en tussendoor zowat alles won wat er te winnen viel. Thorpe was één van de beroemdste atleten ter wereld, zag er goed uit (hij was zelfs ambassadeur van het luxekledingmerk Armani) en kreeg zelfs zijn eigen reality-serie op tv.

Maar dan liep het fout. Na zijn vele successen kon Thorpe zich niet meer opladen om dag in dag uit te trainen. In 2006 stopte hij een eerste keer. "Ik ben niet meer gemotiveerd", klonk het. Thorpe voelde zich toen al depressief. Enkele jaren geleden probeerde hij zijn leven weer zin te geven door terug te keren in het zwemmen. In 2012 trachtte hij zich te plaatsen voor de Spelen in Londen. Maar de Australiër stelde teleur in de kwalificatiereeksen en mocht niet mee.

In zijn biografie This is me, die in 2012 verscheen, gaf Thorpe aan dat hij al bijna een decennium kampte met zelfmoordgedachten. En ook dat hij regelmatig naar de fles greep. De gewezen wereldster gleed steeds verder weg. In het begin van dit jaar werd hij opgenomen in een afkickcentrum, nadat hij opgepakt werd onder invloed van een mix van pijnstillers en antidepressiva. De infectie aan zijn schouder en het bijhorende definitieve einde van zijn carrière is de zoveelste klap voor Thorpe.