Direct naar artikelinhoud

Topdokters van vlees en bloed

Tien openhartige chirurgen die in hun ziel laten kijken en een handvol cameramannen met een sterke maag om dat in beeld te brengen. 'Topdokters' in een notendop.

De een geeft zeven tikjes op elke titaniumschroef die hij in een been of arm draait, de ander opereert altijd met dezelfde bh. Om maar te zeggen dat ook dokters, ook al krijgen ze dan het voorzetsel 'top', ook maar gewoon mensen zijn. Dat is precies wat Hazel Pleysier, Charlotte Lerouge en Annick Bongers - de drie dames achter het programma - de kijker wilden laten zien. "Wanneer televisie inzoomt op de medische wereld, gebeurt dat steeds vanuit het perspectief van de patiënt. Met Topdokters wilden we het anders doen."

De drie dames selecteerden tien dokters, stuk voor stuk top in hun vakgebied. Chirurgen met naam zoals Pedro Brugada of Hugo Vanermen, die zich baron mag noemen sinds hij koning Albert onder zijn scalpel kreeg. Die tien laten een cameraploeg over hun schouder meekijken en gunnen de kijker op die manier een blik op het dagelijkse leven van een topchirurg. "Er zijn een aantal gelijkenissen", vertellen de makers. "Alle dokters die we volgen, werken hard, stappen snel en nemen amper tijd om te eten. Maar er zijn ook verschillen. Sommige van de dokters die we volgen twijfelen nooit, andere doen dat dan weer wel. Bij de ene blijven de dingen die mislopen hangen, terwijl zijn collega die niet meeneemt naar huis."

De dokters geven in het programma niet alleen een inkijk in het emotionele luik van hun job. Topdokters laat ook de technische kant van de zaak zien. Openhartoperaties, knieprotheses, hersenchirurgie en zelfs stoelgangtransplantaties, de nietsvermoedende kijker krijgt het allemaal over zich heen. Al is er wel gepoogd om te expliciete beelden te vermijden.

"Soms moesten we onszelf wat dat betreft wat intomen", klinkt het. "Ook voor ons, als televisiemakers, trad er na verloop van tijd een soort gewenning op. Je maakt die operaties van op de eerste rij mee en krijgt de beelden ervan ook nog eens in montage te zien. Op den duur zie je dat bloed niet meer. Toen we die montages, bij wijze van test, ook eens aan buitenstaanders lieten zien, was het voor die mensen vaak schrikken."

Dat er in het operatiekwartier gefilmd moest worden, had ook zijn invloed op de rekrutering van de camera- en geluidsmensen. "Die moesten een spatje bloed kunnen verdragen", legt Hazel uit. Een vereiste die er vreemd genoeg toe leidde dat Topdokters door een bijna volledig vrouwelijk team werd gedraaid. "De gedachte aan het bloed dat ze eventueel te zien konden krijgen was voor veel mannen al genoeg om af te haken."

Topdokters, vanaf vanavond elke woensdag om 20.50 uur op VIER.

Prof. Pedro Brugada.

Cardioloog

Dr. Hugo Vanermen.

Hartchirurg

Dr. Mania De Praeter.

Neurochirurg

Prof. Danny De Looze.

Gastro-enteroloog

Dr. Filiep Bataillie.

Orthopedie

Dr. Mike Tengrootenhuysen.

Orthopedie

Prof. Stefaan Van Gool.

Kindergeneeskunde

Dr. Nathalie Degrieck.

Borstchirurg

Prof. Jan Deprest.

Gynaecoloog

Dr. Guido Dua.

Neurochirurg