Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse pers prijst Mertens, Fellaini én (soms) Wilmots

Het was nagelbijten, bij de eerste wedstrijd van de Rode Duivels tegen Algerije. Maar toen stond de reservebank op, zo zagen ook de buitenlandse media.

Volgens The New York Times is België na de 2-1-winst de favoriet om bovenaan in groep H te eindigen. "Maar Algerije domineerde het balbezit in de openingsfase, trok ten aanval en speelde de bal rond met flair", aldus de Amerikaanse krant. "België herpakte zich uiteindelijk, herwon de controle en eindigde de match met 65 procent balbezit."

De NYT zette Dries Mertens op de voorpagina. Ook voor de Nederlandse Volkskrant is hij de held van de dag. Zijn late goal werd verkozen tot het 'WK-moment van de dag' bij het Amsterdamse dagblad. "Vrij in het hoofd. Voetballend op intuïtie. Als de liefhebber die het publiek wilde vermaken", zo luidt het.

Herboren Fellaini

De opmerkelijke invalbeurten van Mertens en Fellaini werden ook door ABC News opgemerkt. "Al te vaak klinkt het een beetje cliché wanneer WK-coaches zeggen dat alle 23 spelers even belangrijk zijn. Dinsdag bewees de Belgische coach Marc Wilmots dat het wel echt zo kan zijn", aldus ABC News.

De Britse krant The Guardian is dan weer vol lof over Marouane Fellaini. "De rijzige Belg leek als een herboren man toen hij van de bank geroepen werd."

Dat de speler van Manchester United er een niet al te best seizoen heeft opzitten op Old Trafford, is de krant ook nog niet vergeten. "Maar de doelpuntenmaker was de Fellaini die verdedigingen terroriseerde in de kleuren van Everton, eerder dan de geplaagde figuur van vorig seizoen."

Al kan The Guardian zich niet vinden in de keuzes van Wilmots, die Dembélé, Witsel en Chadli op het middenveld zette. "Te veel keuzemogelijkheden kan je soms verlammen", aldus de Engelse krant. "Bij elke wissel leek België meer in de wedstrijd te komen."

In een interview met de Franse sportkrant L'Equipe verdedigde Wilmots zijn tactiek echter. "Voor de match had ik op het bord geschreven: 'De bank gaat het verschil maken', en dat is ook zo gebeurd", aldus Marc Wilmots. In het verslag van de match prijst L'Equipe zelfs de coaching van Wilmots, door de wissels hét feit van de match te noemen. Ook het Nederlandse Algemeen Dagblad vond de komst van de invallers broodnodig, want, zo luidt het, "met het veel te trage geschuif sukkelde België de toeschouwers bijna in slaap."