Direct naar artikelinhoud

Studenten kiezen voor Groen en N-VA

Meer dan vier op de tien studenten geven aan op 25 mei op Groen of N-VA te stemmen. De traditionele partijen laten het, op Open Vld na, afweten. Vooral sp.a scoort ronduit dramatisch.

N-VA en Groen verdelen de universiteitscampus. Terwijl de Vlaams-nationalisten als eerste eindigen voor het federaal parlement, kunnen de groenen het Vlaams Parlement en het Europees Parlement op hun naam schrijven. Dat blijkt uit de grote verkiezingsenquête van De Morgen.

Frisse wind

De indicatieve peiling, die werd opgezet met toestemming van de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten en werd geanalyseerd door socioloog Bram Spruyt (VUB), is tussen 21 en 24 april ingevuld door in totaal 4.972 studenten. Zij moesten zich identificeren aan de hand van hun studentnummer, waardoor alleen zij konden deelnemen.

De stem van de universiteitsstudenten is duidelijk. Zij kiezen voor een frisse wind, met Groen als het linkse en N-VA als het rechtse alternatief. CD&V houdt alleen op het Vlaamse niveau nog enigszins stand met een score van 14,8 procent. Dat heeft de partij vooral te danken aan minister-president Kris Peeters, die aan alle universiteiten veruit favoriet is om zichzelf op te volgen.

Open Vld zet in studentenmiddens dan weer een beter resultaat neer dan bij traditionele peilingen. In Europa eindigen de liberalen nipt als tweede partij, terwijl zij federaal 19,2 procent behalen en vlak achter Groen op een derde plaats belanden. Dat lijkt vooral te zijn veroorzaakt door de populariteit van Europees lijsttrekker Guy Verhofstadt en Maggie De Block. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie zit zelfs Di Rupo op de hielen als meest gewenste premier.

Van de drie klassieke partijen weet sp.a veruit de minste studenten te charmeren. Zij kunnen PVDA+ wel nog achter zich houden - de radicaal linkse partij eindigt net boven de kiesdrempel - maar blijven zelf voor het Vlaams Parlement steken op een schamele 9,5 procent. Federaal is het met een score van 11,3 procent al niet veel beter gesteld.

Voorzitter Bruno Tobback deelt in de malaise: in de populariteitspoll eindigt hij als eerste socialist op een vijfde plaats.

De volledige uitslag per universiteit is woensdag te lezen in de gratis bijlage DM Student.