Direct naar artikelinhoud

Meer dagjestoeristen naar zee door culturele evenementen

'Mensen gaan nog even vaak naar zee als vroeger, maar ze blijven korter', zegt Dirk Marteel, hoofd communicatie van Westtour, de toeristische dienst van West-Vlaanderen. 'De Belgische kust is meer een impulsbestemming geworden. Het is goed weer, of er is iets te doen? Dan gaan we naar de zee. Beaufortarrangementen en logies die samenwerken met festivals spelen daarop in.'

Er zijn nu 18,2 miljoen dagtoeristen, vóór Beaufort waren dat er 17,1 miljoen. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan Beaufort, al blijft het kunstparcours elke editie meer bezoekers lokken. De nieuwe culturele golf aan de kust zorgt ervoor dat er meer te zien en te doen is, en dat de kwaliteit van de evenementen hoogstaand is. Van Zomer 2009 aan zee met Jan Leyers tot Theater aan zee, in de zomer is het kunst- en cultuuraanbod aan de kust te vergelijken met dat van de Vlaamse steden. De beweging naar zee, begonnen bij de populaire cultuur - Tien om te zien in Blankenberge, Margriet aan zee vanuit het casino in Oostende - wordt nu ook gemaakt door de betere talkshow en tentoonstelling. Sommige evenementen verhuizen letterlijk van het cultureel centrum in de stad naar een locatie aan de kust. Neem nu Uitgelezen, het literaire leesprogramma van De Morgen: tijdens het jaar kun je ernaartoe in Gent of Brussel, in de zomer vind je Uitgelezen aan zee in Oostende.

Nieuw gratis festival

Ook het aanbod van muziekfestivals aan de kust groeit. "Het vroegste festival van het jaar, op 28 april, is aan de kust: Dranouter aan zee", zegt Pieter Kooten, regiomanager kust bij Westtour. "En we sluiten het festivalseizoen ook af, met Leffingeleuren op 20 september. Sinds vorig jaar is er ook een nieuw, jong festival bijgekomen in Oostende: Woosha, helemaal gratis, met leuke randanimatie zoals strandsporten."

De kust is altijd een bestemming geweest waar iedereen zijn gading vond, van de frigoboxtoerist in Blankenberge, over de rijke in Knokke, tot de rustzoeker in De Panne. En nu krijgt ook de cultuurliefhebber een aantrekkelijk aanbod.

Beaufort, ondertussen aan zijn derde editie toe, wordt opengetrokken naar een zo groot mogelijk publiek. "Nieuw dit jaar zijn onze fietsroutes. We merkten dat heel wat mensen op eigen houtje met de fiets naar de kunstwerken van Beaufort gingen kijken. Het fietstoerisme zit in de lift. Vandaar dat er nu fietskaarten voor Beaufort zijn, die je vaak gratis krijgt als je een Beaufortarrangement boekt." Wie fietsen iets voor gezinnen of vijftigplussers vindt, kan ook de Vesparoute langs Beaufort volgen. "Vespa's zijn trendy, daar trek je een jonger publiek mee naar Beaufort", zegt Johan Mertens van Vespatours. "Met de Vespa rijden is al een belevenis op zich, en een meerwaarde is dat er ook een gids meerijdt die wat uitleg bij de kunstwerken kan geven."

Tijdens de zomer geen gebrek aan cultuur aan de kust, maar ook in de andere seizoenen hoef je je niet meer te vervelen. "De kust is een bestemming geworden die het hele jaar door mensen aanspreekt. Ook als het op cultuur aankomt, valt er winter en lente genoeg te beleven", zegt Dirk Marteel. "Tijdens de vorige edities van Beaufort zijn immers verschillende kunstwerken aan de kust blijven staan, zoals de schildpad van Jan Fabre op het strand van Nieuwpoort. Er zijn de voorbije jaren liefst vier nieuwe musea bijgekomen aan de kust: van het kusttoerismemuseum Les Zéphyrs in Westende, waar je het leven kan volgen van de familie Muyshondt die begin deze eeuw op vakantie ging met haar drie dochters, tot het Belle Epoquecentrum in Blankenberge, waar mooi design, posters en kostuums te bewonderen zijn.

Ook op het vlak van shopping is het niveau van de winkels gestegen. "Nieuwpoort is daar een mooi voorbeeld van. Je vindt er winkels met betere modemerken, een van hen is zelfs ingericht door Arne Quinze. Ook zijn er aan de kust heel wat design- en vintagewinkels te vinden, weg van de dijk." Wie graag wat flaneert en etalages kijkt, komt dus aan zijn trekken.

En voor wie graag wandelt, is er een nieuw aanbod van een vijftal kunst- en literaire wandelingen aan de kust. Ga in Oostduinkerke met Felix Timmermans op stap, leef in Sint-Idesbald mee met de avonturen van Delvaux en Willem Elsschot. "Sint-Idesbald was eigenlijk het kunstenaarsdorp van de kust", zegt Ann-Sophie Beun van Toerisme Koksijde. "Tijdens onze wandelingen lezen we voor uit het werk van schrijvers en tonen we schilderijen. Bewoners van mooie art-decohuizen of prachtig gerestaureerde vissershuizen doen soms spontaan de deur open als ze ons zien komen. De laatste jaren zijn de kustbewoners zich veel bewuster geworden van de waarde van het erfgoed dat we hier aan de kust hebben."

www.dekust.org, www.beaufort03.be

Eerst trok de populaire cultuur naar zee, met Tien om te Zien in Blankenberge. Nu zit Zomer '09 ook aan zee. En ligt het cultuur- niveau van de kust even hoog als in Gent.