Direct naar artikelinhoud

Vlaams-nationalisten van N-VA halen op congres in Hasselt uit naar CD&V en Open Vld

'Staatshervorming belangrijker dan ooit'

Nu de dialoog van Kris Peeters afgelopen is en de economische crisis in alle hevigheid woedt, dreigen de communautaire problemen van de agenda te verdwijnen in de aanloop naar de verkiezingen. Een ramp voor de N-VA. En dus haalde de partij van Bart De Wever op een congres alles uit de kast om Vlaanderen ervan te overtuigen dat een staatshervorming nu meer dan ooit nodig is.

Door Ruud Goossens

Brussel l Voor de Vlaamse liberalen en christendemocraten was De Wever erg scherp. 'Het is pijnlijk te zien hoe Vlaanderen op communautair vlak met lege handen achterblijft. CD&V en Open Vld dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.'

De N-VA had zaterdag verzamelen geblazen in de Grenslandhallen van Hasselt. Daar konden de leden zich 's namiddags met hun gezin vermaken in Plopsaland Indoor, maar moesten de lijsttrekkers voor de Vlaamse verkiezingen (onder meer Jan Peumans, Helga Stevens, Geert Bourgeois en Mark Demesmaeker) eerst wel het programma presenteren. Ongeveer zeshonderd militanten zakten naar Limburg af. Dat de voorstellen erg Vlaams kleuren, zal niet verwonderen.

'Drogreden'

Zo pleit de partij ervoor om de Vlaamse regering zelf de kinderbijslag voor kinderen tot drie jaar met 500 euro te laten verhogen. Als de Franstaligen een overheveling van de kinderbijslag niet zien zitten, moet Vlaanderen de zaak maar zelf in handen nemen, is de redenering - staatshervorming of niet. "Wij gaan niet nog eens tien jaar bedelen", vond Helga Stevens. En zo had de N-VA nog een pak communautaire ideeën op zak. De partij vindt bijvoorbeeld ook dat Vlaanderen zijn eigen energiemaatschappij moet uitbouwen om voluit te kunnen kiezen voor hernieuwbare energie. De middelen voor een Vlaams beleid in de rand rond Brussel moeten dan weer verdubbelen, betogen de Vlaams-nationalisten, bijvoorbeeld voor inburgeringscursussen in het land van herkomst.

Minstens even cruciaal was de strategische boodschap die Bart De Wever en co. willen uitsturen. Nu de economische crisis in volle hevigheid woedt, dreigen de communautaire problemen van de voorgrond te verdwijnen. Dat is nu al grotendeels het geval, terwijl, zo betoogt de N-VA, een staatshervorming belangrijker is dan ooit. "De optelsom van beide gemeenschappen is geen federatie, het is geen confederatie, het is een contrafederatie", zei De Wever. "Alles geraakt in België geblokkeerd. En als de federale regering dan toch iets doet, dan gaat dat vaak lijnrecht tegen de Belgische belangen in." Hij verwees onder meer naar KBC, dat door Vlaanderen gered moest worden omdat België niet wilde, of naar het feit dat 70 procent van de belastingcontroles in Vlaanderen plaatsvindt.

Volgens De Wever is de stelling dat je een regering beter niet laat vallen in tijden van grote economische rampspoed "een drogreden". Daarom dragen CD&V en Open Vld een "verpletterende verantwoordelijkheid". De Wever vindt het "meer dan cynisch en zelfs crimineel" dat zij hun Vlaamse eisen laten vallen. "Terwijl dit land ons al de hoogste schuld ter wereld bezorgde, laat deze regering Vlaanderen in ijltempo verder wegzinken in het Belgische moeras. Het tekort voor 2009 wordt nu al geraamd op bijna 12 miljard euro."

CD&V werd CVP

Vooral de voormalige kartelpartner kreeg er stevig van langs, omdat die het kartelprogramma begraven heeft en opnieuw veranderd is in de ooit zo verafschuwde CVP. Dat de christendemocraten in september vorig jaar doorzetten met de dialoog toen de N-VA eruit stapte, was een fatale misrekening, klonk het. Minstens even erg vindt De Wever dat CD&V nu bestuurt zonder Vlaamse meerderheid op federaal niveau. "Het siert u niet, mijnheer Van Rompuy, dat u gekozen hebt om premier te zijn van deze Belgische, anti-Vlaamse regering. Wij zullen u bestrijden te land, ter zee en in de lucht, van Opgrimbie tot in de Panne."

Voorzitter Bart De Wever aan Herman Van Rompuy:

We zullen u bestrijden te land, ter zee en in de lucht, van Opgrimbie tot in De Panne

n Kris Van Dijck (l.), Ben Weyts en Bart De Wever (r.) op de carrousel in Plopsaland Indoor in Hasselt, waar het N-VA-congres plaatsvond.