Direct naar artikelinhoud

Te magere Armani-modellen onder vuur

Modellen en hun body mass index: het blijft voer voor discussie. Afgelopen week was het Emporio Armani die de gemoederen verhitte. Zijn lente/zomer-collectie 2015 was nog niet volledig getoond, of ze werd al onder vuur genomen.

De show van Emporio Armani vorige week op de Milan Fashion Week verliep niet zonder enige controverse. Niet de kleding, maar wel de modellen waren hét gespreksonderwerp. Het Italiaanse modehuis had voor de voorstelling van zijn nieuwe collectie voor wel erg magere mannequins gekozen. De fashionista's op de eerste - en achterliggende - rijen waren gechoqueerd door de hoeveelheid uitstekende ribben, hoekige schouders, ingevallen wangen en scherpe jukbeenderen die ze te zien kregen.

De ontsteltenis was zo groot dat ze hun persoonlijke bezorgdheid ook meteen de publieke ruimte in katapulteerden en het Italiaanse modehuis op Twitter de volle laag gaven. De modellen werden "eng" en "ongezond" bevonden. Iemand anders tweette: "Sportief volgens Armani, ziekelijk volgens mezelf".

Het is lang niet de eerste keer dat de modewereld aangesproken wordt op haar voorkeur voor te veel vel over been. Sinds de dood van het Uruguayaanse model Eliana Ramos leek er in de modewereld echter een kentering op gang te komen wat betreft het al te ongezonde en onrealistische schoonheidsideaal. Zo weigerde modeblad Vogue in 2012 nog te werken met te jonge meisjes of "modellen met een eetstoornis". Ook H&M deed een duit in het zakje door zich in zijn campagne te richten op meisjes uit verschillende culturen, "ook die met wat meer rondingen".

De show van Emporio Armani en de reacties die erop volgden, geven aan dat de bewustwording omtrent de problematiek misschien wel op gang is gekomen, maar dat er in de praktijk toch nog een lange weg af te leggen valt.