Direct naar artikelinhoud

Meer dan 50.000 burgers flitsen mee

Als het van de burgers op de website ikflitsmee.be afhangt, moet de politie straks op 50.000 door hen gekozen punten flitsen. Een op de drie politiezones stapt echter niet mee in het verhaal. 'Het doorkruist ons lokaal verkeersbeleid.'

De politie is van plan om in de paasvakantie op één dag 24 uur op snelheid te controleren. Via de website ikflitsmee.be van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) kon iedereen tot afgelopen nacht doorspelen waar er te snel wordt gereden. De teller staat op meer dan 50.000 meldingen.

"De komende dagen zullen we de meldingen van de burgers analyseren en doorspelen aan de lokale zones", zegt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie.

Van de 196 politiezones zeggen er nu al 72 niet mee te zullen werken aan ikflitsmee.be. Daaronder politiezone Het Houtsche (Beernem, Oostkamp en Zedelgem). Korpschef Eddy Vandaele: "Ik heb geen probleem met flitscontroles. We flitsen hier in onze gemeenten zelfs veel. Ik heb weliswaar een probleem met de methodiek. Het creëert verwachtingen die je als politie niet kunt inlossen. Ook zonder die campagne krijgen we tips en vragen van burgers. Dan onderzoeken we die plaats en beslissen we pas na wijs beraad of het nodig is er te flitsen of niet. Die massacampagne doorkruist onze lokale verkeerspolitiek."

"We hebben ook nooit gezegd dat het verplicht is en dat wij het beter weten dan de lokale politie. Tips die nu niet weerhouden worden, kunnen dat misschien wel nog in een latere fase", zegt politiedirecteur Jonniaux.

Karin Genoe van het BIVV noemt zich nu al tevreden. "Meer dan 50.000 meldingen tonen dat het thema snelheid heel wat burgers bezighoudt. Daar was het om te doen."

De politie zal pas de ochtend van de flitsmarathon bekendmaken dat ze 24 uur zal flitsen.