Direct naar artikelinhoud

'Strijdershart basis van succes'

Een bizarre, spectaculaire vertoning was Hongarije-Portugal in Lyon. Portugal balanceerde op de rand van de uitschakeling op het EK, maar Ronaldo en zijn maten maakten drie keer een achterstand goed. Hongarije is groepswinnaar en treft België in de achtste finales. László Köteles, de Hongaarse doelman van Genk, ontleedt onze volgende tegenstander.

Portugal eindigde met slechts drie punten, na drie gelijke spelen, als derde in de groep en plaatste zich toch voor de achtste finales, door het betere doelsaldo dan andere nummers drie als Albanië en Turkije. Bijna was Portugal zelfs als tweede geëindigd, maar in de andere wedstrijd versloeg IJsland in blessuretijd Oostenrijk.

Met twee doelpunten, waarvan eentje van buitengewone schoonheid, en een assist was Cristiano Ronaldo, die nu als enige voetballer op vier EK's heeft gescoord (acht doelpunten in totaal), uitstekend op dreef. Terwijl oud-PSV'er Dzsudzsak twee keer scoorde voor de Hongaren, die al zeker waren van plaatsing en om de groepswinst streden.

Held in pyjamabroek

Een plotse opstoot van Hongaars nationalisme, ergens in het Genkse. László Köteles zat ooit nog in de kleedkamer van de nationale ploeg naast Gábor Király en is lyrisch over de prestaties van de Hongaarse nationale ploeg op dit EK. De doelman van Racing Genk ontleedt de sterktes en de zwaktes van Hongarije.

"Wat mij dit toernooi enorm opvalt bij Hongarije is de solidariteit in het team", zegt hij. "Iedereen vecht voor mekaar en dat is sinds kort een van de grootste sterktes van dit team. Balázs Dzsudzsák (ex-PSV, nu Bursaspor, KDZ/VK) is bij Hongarije dé sterke man. Als ik zie hoe hij zich dubbel plooit in het teambelang, dan weet ik dat het goed zit.

"De Hongaarse nationale ploeg bestond vroeger uit een verzameling van individualisten. De spelers zagen zich als vedetten en dachten enkel aan zichzelf. Dat is de reden waarom het voor dit EK al 44 jaar geleden was dat wij nog eens meededen op een groot toernooi. De ommekeer is er gekomen onder de vorige bondscoach, Pál Dárdai. Hij heeft de nationale ploeg een eigen identiteit gegeven. Ze spelen niet meer voor zichzelf, maar voor het land. Het grote strijdershart ligt aan de basis van dit succes.

"Met de Duitse ex-international Andreas Möller als assistent heeft Hongarije een gewezen Europees en wereldkampioen in de technische staf rondlopen. Voor een groep is die ervaring goud waard. Naast Möller is ook Gábor Király dé steunpilaar van dit team. Als Király spreekt, dan zwijgt de rest. Király is intussen 40 jaar, maar voor iedereen in Hongarije is hij een legende. Hij heeft meer dan honderd caps, niemand doet beter, zelfs Puskás niet. Voor de mensen die hem niet kennen: hij is gewoon de gekke clown die met een pyjamabroek in doel staat. Maar voor de spelersgroep is Király samen met Möller van onschatbare waarde", weet Köteles.

"Vooraf geloofde niemand in de kansen van Hongarije. Portugal, IJsland en Oostenrijk zouden de eerste drie plaatsen onder mekaar verdelen. Maar die eerste overwinning heeft de ogen van de spelers geopend. Druk was er al niet en nu kwam daar plots nog eens een hoop zelfvertrouwen bij. Dat zag je ook tegen Portugal. Ons geloof in eigen kunnen lijkt niet meer te stuiten en daardoor gaan we vrijuit voetballen. Natuurlijk is België favoriet. Net zoals Oostenrijk, IJsland en Portugal dat ook waren. Maar op een goede dag kunnen we iedereen aan, zeker in deze vorm."

Statische defensie

"Onze twee centrale verdedigers zijn Roland Juhász en Richárd Guzmics, twee jongens van bijna twee meter. Juhász kent iedereen nog van bij Anderlecht. Hij is intussen 32 en dat laat zich toch voelen. Hij is over zijn beste vorm heen. Zowel Juhász als Guzmics zijn enorm sterk, maar als het tempo omhooggaat, komen ze in de problemen. Tegen ploegen met snel combinatievoetbal die openingen zoeken, hebben ze het vaak heel lastig. Portugal wist ook drie keer te scoren, dat is geen toeval.

"Hun grootste sterkte, het team, kan volgens mij ook snel omslaan in een zwakte. Ik vraag mij af hoe Hongarije gaat reageren mocht het snel op achterstand komen. Als alles dan uit mekaar valt, dan vrees ik dat de Rode Duivels ons helemaal aan flarden kunnen spelen. Hongarije heeft geen ervaring met de knock-outfase op een groot toernooi. Wij hebben geen spelers die absolute wereldtop zijn zoals jullie dat wel hebben. De Bruyne, Lukaku, Hazard, zij kunnen ons met een individuele flits heel veel pijn doen. Als België eerst scoort, dan denk ik niet dat we nog terugkomen."