Direct naar artikelinhoud

'Lucratieve gehandicaptenzorg? Onmogelijk'

Een 'markt met groei-potentieel', zo omschreef de CEO van Le Carosse de zorg voor personen met een handicap. Kwaliteitsvolle zorg is echter veel te duur om winstgevend te zijn, reageren experten. 'Opvang van ernstig gehandicapten kost 2.000 tot 3.000 euro. Per dag.'

Met een wachtlijst die in Vlaanderen meer dan twintigduizend mensen telt, overtreft de vraag naar gehandicaptenzorg ruimschoots het aanbod. Dat maakt het nog geen interessante markt, zegt Frank Cuyt, directeur van het Algemeen Welzijnsverbond. Hij vertegenwoordigt 220 voorzieningen, 13.500 medewerkers en 70 procent van de gehandicaptenzorg in Vlaanderen. "De inrichting van deze zorg is extreem duur. Het is totaal onmogelijk om daar een lucratieve business van te maken als de minimum standaarden gerespecteerd worden." Dat gaat vooral over personeel, zegt Cuyt. Voor elke persoon met een (zeer) zware handicap wordt 1 tot 1,2 verzorgers ingezet. "Zo kan de personeelskost oplopen tot 90 procent. Als het personeel met subsidies gefinancierd wordt, kan er enkel rendement gehaald worden uit de vergoeding die door de bewoner betaald wordt voor de wooninfrastructuur. Niemand kan niet-gesubsidieerde zorg voor mensen met een ernstige handicap betalen: dat kost 2.000 tot 3.000 euro. Per dag."

De instelling in Celles die door La Libération beschuldigd wordt van verwaarlozing van voornamelijk Franse bewoners, maakt volgens CEO Benoît Duplat 800.000 euro winst, een marge van vier procent. "Die overschotten halen enkele Vlaamse instellingen ook", zegt Cuyt, "maar dat zijn vzw's die dat geld integraal opnieuw investeren."

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) heeft geen weet van commerciële initiatieven voor gehandicaptenzorg in Vlaanderen. "Vanaf het moment dat bewoners hun verblijf betalen met middelen die het Agentschap voorziet, moet de instelling beantwoorden aan onze kwaliteitseisen. We hebben geen weet van bedrijven die zonder erkenning, ondersteuning of subsidies gehandicapten opvangen."

Eigen woning

Sinds kort is het voor particulieren mogelijk om mensen met een handicap op te vangen in een eigen, aangepaste woning of een zelf ingericht gebouw. "Het gaat om een handvol mensen in Vlaanderen, vooral ouders van gehandicapte kinderen. Ook zij moeten een vzw oprichten. Die initiatieven zijn een antwoord op de wachtlijsten."