Direct naar artikelinhoud

'Onderneming wordt niet geleid door vakbonden'

"Wij bewegen hemel en aarde om deze staking zo snel mogelijk te doen stoppen", zegt Philippe Van Wassenhoven, woordvoerder van de directie. Als de stakers aan de andere kant van de bedrijfspoort hem zien verschijnen, vallen er harde woorden. "Ach. Voor som- mige mensen zijn onze voor- stellen nooit genoeg", bijt
de woordvoerder terug.
"Achter de scher- men wordt op ver- schillende niveaus onderhandeld. Op dit moment hangt er een akkoord in de lucht. Sommige werknemers willen gewoon terug naar de goede oude tijd waarin ze dachten dat alles van hen was. De vakbonden kre- gen toen over alles hun zegje.
"Een moderne onderneming wordt nu eenmaal geleid door
een management, niet door een vakbond."
Van Wassenhoven geeft wel toe dat de arbeiders rechten moeten afstaan in de
nieuwe cao. Zo wordt hun inko- men bij economische werkloos- heid niet langer bijgepast tot hun nettoloon. "Maar dat is uiteinde- lijk maar een kleintje."
Lanxess, dat de voorbije vijftig jaar verschillende eigenaars en namen heeft gehad, heeft altijd al sociale onrust gekend. In 1999 duurde een gelijkaardige staking elf weken. "Zonde", klinkt het bij de directie. "Zeker als je weet dat onze werknemers een van de beste contracten hebben van de hele sector."