Direct naar artikelinhoud

Gesprekken over Griekse interim-regering muurvast

De onderhandelingen in Griekenland over een nieuwe overgangsregering zijn verzand in chaos. De gesprekken tussen de socialistische PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie werden stilgelegd na onenigheid onder de politieke leiders. De gesprekken worden vanochtend hervat.

Het uitgestelde overleg werd bekendgemaakt door het kantoor van president Karolos Papoulias, na een dag die zelfs voor Griekse politieke begrippen bizar en chaotisch verliep. Uren eerder had premier George Papandreou in een afscheidstoespraak op televisie gezegd dat hij de macht overdroeg aan een nieuwe coalitie die nog niet eens bestond.

Ook wenste de premier zijn opvolger alle succes toe, ook al is nog steeds niet bekend wie dat moet worden. Beide kampen leken het eerder op de dag eens te zijn geworden dat de parlementsvoorzitter, de socialist Filippos Petsalnikos, de nieuwe regering moest gaan leiden. Maar optimisme dat een definitief akkoord snel nabij was, bleek voorbarig.

Grote delen van zowel PASOK als de Nieuwe Democratie van Antonis Samaras keerden zich tegen de benoeming van de socialistische veteraan. Daardoor kon de jacht op een opvolger voor Papandreou opnieuw beginnen. De Griekse bevolking, de Europese leiders en de banken en internationale instellingen kijken nu al sinds zondag toe hoe in Athene wordt geruzied over een lijst van kandidaten die steeds kleiner wordt.

Sommige parlementsleden zeiden dat beide partijen geen andere keus hadden dan weer terug te gaan naar een eerder plan: de benoeming van Lucas Papademos, voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank. De technocraat Papademos leek de afgelopen dagen de droomkandidaat om de Griekse regering weer het aanzien te geven dat het onder Papandreou had verloren.

"De enige oplossing is Papademos", aldus PASOK-parlementslid Spyros Vougias. "Als hij morgenochtend akkoord gaat, kunnen we een sterke regering vormen, die het land uit de crisis kan halen."

In alle vroegte, om acht uur 's ochtends, hervatten Papandreou en Samaras onder het toeziend oog van president Papoulias vandaag de onderhandelingen.

"Deze hele toestand is geen reclame voor ons", aldus een minister van Papandreou die anoniem wenste te blijven. "Parlementsleden van beide partijen proberen een gezamenlijke brief te laten ondertekenen gericht tegen Petsalnikos."

Sommige parlementsleden zien de parlementsvoorzitter als een pion van Papandreou. Het was Petsalnikos die de premier meteen steunde toen deze vorige week voorstelde een referendum te houden over het Europese noodplan ter waarde van 130 miljard euro.

De Griekse conservatieve oppositieleider Antonis Samaras legde de schuld voor het oponthoud bij de socialistische PASOK-partij van premier George Papandreou. De conservatieven "zullen geen onderdeel van het probleem" worden, aldus Samaras. Het is volgens de grondwet aan de socialisten om een kandidaat te noemen die de interim-regering zal leiden, zei hij.

Premier George Papandreou zei gisteren dat de twee belangrijkste partijen het eens zijn geworden over een interim-regering die ervoor moet zorgen dat een financieel reddingsplan voor Griekenland wordt aangenomen. (VK)