Direct naar artikelinhoud

Grondplannen gevangenissen gewoon online

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, heeft gedetailleerde grondplannen van gevangenissen, justitiepaleizen en Europese gebouwen zonder enige beveiliging op zijn website laten staan. De Regie haalde de informatie pas offline toen De Morgen haar contacteerde.

In tijden van terreurdreiging is het amper te geloven, maar de grondplannen van verscheidene grote gevangenissen en justitiepaleizen in ons land lagen lange tijd zomaar te grabbel op het internet. Op de website van de Regie der Gebouwen was bijvoorbeeld een 144 bladzijden tellend document te vinden waarin onder meer de beveiliging van de ingangen en de restauratie van het Brusselse Justitiepaleis besproken wordt. De Morgen kon dat document gisteren zonder probleem inkijken en downloaden.

Veel van de documenten gaan terug tot 2012 en 2013, andere dateren van vorig jaar of zijn nog van dit jaar. Er zitten ook zeer gedetailleerde grondplannen tussen van de justitiehuizen en gevangenissen van onder meer Dendermonde, Eupen, Ieper, Leuven en Doornik.

Nog bij de documenten was een grondplan van de Résidence Palace, het nieuwe, hoogbeveiligde gebouw in Brussel waar de Europese Raad, met regeringsleiders als Angela Merkel, David Cameron en François Hollande, zal bijeenkomen. Ook het internationaal perscentrum zal er gehuisvest worden. Het gebouw is op dit moment nog in aanbouw. Gedetailleerde plannen van de Europese school, waar de kinderen van Europese ambtenaren en expats les volgen, lagen eveneens te grabbel. Net zoals de plattegrond van het Consilium, waar de Europese Raad en de Raad van Europa bijeenkomen. Elk op zich al een schat van informatie voor wie criminele of terroristische bedoelingen heeft.

In hoeverre de informatie effectief in de verkeerde handen gevallen is, is niet duidelijk. Feit is dat de website door een gewone zoekopdracht in Google te vinden was. De Regie der Gebouwen haalde de webpagina gisteren pas offline toen De Morgen haar contacteerde. "Het was niet de bedoeling dat deze pagina voor het publiek toegankelijk was", zegt woordvoerder Johan Vanderborght. "We gaan dit door onze IT-mensen laten analyseren en bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden."

► 8