Direct naar artikelinhoud

Ook vrouw van 'kanoman' staat terecht voor fraude

John Darwin werd officieel dood verklaard en leefde met zijn vrouw jarenlang van zijn levensverzekering

TEESSIDE l Het proces van Anne Darwin, de vrouw van de kanoër die zijn eigen dood simuleerde, is in Engeland gestart. Volgens de openbare aanklager speelde de vrouw een 'gelijkaardige en vitale' rol in de fraudezaak.

Anne Darwin staat terecht voor fraude en witwassen van geld. Samen met haar man John Darwin verkreeg ze onrechtmatig 250.000 Britse pond van de verzekeringsmaatschappij van haar man, nadat ze samen zijn dood in scène hadden gezet.

Op 21 maart 2002 vertrok John Darwin 's morgens voor een tochtje met zijn kano, dicht bij zijn woning in Seaton Carew in het noordoosten van Groot-Brittannië. Hij keerde evenwel niet meer terug. Na een uitgebreide zoektocht, waarbij enkel een roeispaan en restanten van de kano opdoken, ging men ervan uit dat Darwin verdronken was. In 2003 werd John Darwin officieel dood verklaard. Vijfenhalf jaar later, in december 2007, dook Darwin echter opnieuw op bij de Londense politie met de melding: "Ik denk dat ik vermist ben."

Eerst zei John Darwin dat hij leed aan geheugenverlies en niet wist wat hij de afgelopen vijf jaar had gedaan. Later bleek dat het koppel de dood van de man in scène had gezet, omdat ze geen oplossing zagen voor hun berg schulden. Nadat haar man dood verklaard was, ontving Anne Darwin geld van zijn levensverzekering. Met dat geld, dat ze doorsluisden naar Panama, wilden ze een nieuw leven beginnen in Zuid-Amerika.

Gedurende de vijf jaren waarin hij verdwenen was, leefde Darwin gewoon bij zijn echtgenote, in hun dubbelwoonst in Seaton Carew. Hij verborg zich voor bezoekers, onder wie ook de twee kinderen van het koppel. Nadat hij een baard en lang haar had laten groeien, nam Darwin de valse identiteit van John Jones aan.

De openbare aanklager tracht nu de medeplichtigheid van Anne Darwin aan te tonen. Ze overtuigde haar kinderen van de dood van hun vader en hield dat verhaal ook vijfenhalf jaar vol tegen de rest van de wereld. Zo bemachtigde het koppel een doodscertificaat en het geld van de verzekeringsmaatschappij en zijn pensioen opstrijken.

Anne Darwin ontkent de beschuldiging van fraude en misleiding, maar geeft wel toe dat ze betrokken was bij het plan. Ter verdediging haalt ze 'echtelijke dwang' aan. "Het eigenlijke idee zal wel van John Darwin komen, maar het was een plan waarin Anne Darwin niet alleen een gelijkaardige en vitale rol speelde, ze speelde de rol bovendien met verve", aldus openbare aanklager Andrew Robertson.

John Darwin bekende eerder al de fraude en zal later veroordeeld worden. (IK)