Direct naar artikelinhoud

Leekens laat Lukaku niet vallen

Hij heeft een spits die al zeven goals maakte in de Jupiler League en één die de ene moeilijke controle door de andere laat volgen en overduidelijk met zichzelf worstelt. Maar toch schenkt Georges Leekens vrijdag de tweede, Romelu Lukaku, het vertrouwen. ‘Toch een ander niveau’, weet de bondscoach. ‘Jelle Vossen de aanval laten dragen, is te veel gevraagd.’

Bondscoach ziet geen reden om tiener-uit-vorm tegen Duitsland op de bank te laten

Georges Leekens zal de komende dagen zijn uiterste best doen om die Kinder Bueno-smile op het gezicht van zijn spits te krijgen. Maar tussendoor heeft hij nog wel wat andere zorgen. Zes jongens die hij vorige week opriep zijn twijfelachtig of er zelfs al niet meer bij. Bij één ervan ligt dat niet aan een blessure: Carcela kwam niet opdagen.

Dat hij wel eens rond de pot durft draaien, weet Leekens van zichzelf ook. Maar gisteravond in de business club naast het veld van White Star Woluwe, waar de Duivels deze week trainen, was dat toch even anders. “Deze keer ben ik rechtdoor gegaan”, had de bondscoach ook zelf opgemerkt. Vooral toen het over Carcela ging, was elke zin een duidelijke boodschap. De middenvelder van Standard werd vorige week opgeroepen, maar al meteen groeide de twijfel of hij wel zou ingaan op de uitnodiging. Een dag later, donderdagavond, belde Leekens Carcela op. “Zijn keuze ging uit naar Marokko en dat kan ik respecteren. Later is hij dan misschien nog aan het twijfelen geslagen. Luister, het is simpel. Hij was er vandaag om 12 uur niet. Hij zit niet in onze selectie en zal ook niet bij de beloften spelen. Dat laatste is geen oplossing, maar uitstel. De deur is nu volledig dicht, ik wil me met Duitsland en Turkije bezig houden.”

Dat de deur voor altijd zal dicht blijven, zegde Leekens niet met zoveel woorden, maar het scheelde toch niet veel. “Zijn kans is nú bij mij verkeken. Op een gegeven moment moet je een beslissing nemen, zeggen dat je een echte Belg bent en dan met je hele hart spelen.”

Naast Carcela namen nog vijf anderen niet deel aan de korte recuperatietraining van gisterenmiddag. Van Damme en Legear moesten definitief afhaken voor zowel Duitsland als Turkije. De eerste had al last van de rechterenkel, en liep door overcompensatie ook schade op aan de linker. Legear heeft last van de hamstrings. Ook Anderlechtdoelman Proto zal er niet bij zijn voor de eerste interland. Leekens: “Hij huilde bijna omdat hij moest afhaken. Hij heeft veel pijn achteraan de hiel en is ook heel twijfelachtig voor Turkije.” De Bruyne heeft last van een geblokkeerde rug en trainde niet. Eerst werd gevreesd voor een hernia, maar dat bleek onterecht. Afwachten, en dan is er ook nog Lombaerts. De Zenitverdediger heeft een scheurtje in de quadriceps. Hij zal worden behandeld door kinesist Maesschalck en zou misschien nog Turkije halen.

Het is een lange lijst. Vooral Van Damme en Lombaerts lijken een streep door de rekening van Leekens. Dat de laatste in Finland niet zijn beste wedstrijd speelde, was voor Leekens geen reden om geen beroep op hem te doen, en ook met Van Damme waren er plannen. Voorlopig roept Leekens echter geen extra linksvoetige verdedigers op. Vandaag komt er allicht wel nog een derde keeper bij, maar dat wordt niet Mignolet. Die wil Leekens aan de beloften laten.

De enige die nu al aan de selectie werd toegevoegd is Fulham-spits Dembélé.

Vorige week deed Leekens dat nog niet omdat hij hem niet wilde “vermoorden”, maar ondertussen speelde hij 180 minuten. “Hij heeft een licht letsel door overbelasting en hem laten spelen, is een risico. Maar de clubtrainer heeft dat risico genomen dus doe ik dat ook. Had hij het niet gedaan, dan ik ook niet.”

Dembélé kan een troef zijn voor Leekens, maar of die er gebruik van maakt, valt af te wachten. Gisteren maakte de bondscoach duidelijk dat hij het zich niet kan veroorloven om “met zeven twijfelgevallen” te starten. “Ik zal voor frisse spelers kiezen, niet voor die met het meeste talent.” Maar op één positie maakt hij toch een uitzondering. Geen Belgische spits die frisser rondloopt dan Vossen, met zeven goals topschutter in de Jupiler League. En toch start Lukaku vrijdag. “Je moet kijken wie de tegenstander is. Bij de beloften heeft Vossen heel goeie wedstrijden gespeeld. Ik moest zot zijn om hem nu niet op te roepen, maar dat wil niet zeggen dat hij speelt. Lukaku is toch nog een ander niveau. Je kunt Vossen niet vragen om straks tegen die grote Duitsers de diepte in te gaan. Hij moet het meer van infiltraties hebben. De aanval zelf dragen, is voor hem toch wat te veel gevraagd.”

Ja, Lukaku worstelt met zichzelf, maar Leekens hoopt daar de komende dagen iets aan te kunnen doen. “Toen hij vandaag bij ons arriveerde, heb ik hem meteen gezegd: ‘Kleine, je móet niet scoren, amuseer je gewoon bij ons.’ Later zullen we er nog wat dieper op ingaan. Romelu krijgt nu kritiek, maar dat had ik voorspeld. Hij moet nu zijn hoofd vrij maken. Tegen Duitsland kan alles en moet niets. Als hij daarvan overtuigd geraakt, zal hij in de kaatsing al veel minder nerveus zijn. Hij moet nu even afstand nemen van Anderlecht, even een andere sfeer opsnuiven.”