Direct naar artikelinhoud

Van Rossem roept op om Foert te stemmen

Jean-Pierre Van Rossem wordt toch weer politiek actief. Dat bevestigde hij in Reyers Laat. Hij wil wel niet zelf gaan zetelen, maar als ‘geestelijke vader’ ideeën leveren voor een nieuwe partij, die Foert moet gaan heten.

“‘Zeg niet foert, maar stem foert’ wordt de slogan”, zei Van Rossem in het Canvasprogramma. De partij zou gedragen worden door enkele oude medestanders van hem. Van Rossem was aangezocht om een paar bekende Vlamingen te ronselen.

Van Rossem ontvouwde zijn plannen eerst in De Morgen. Hij belde al met een paar bekende koppen om een nieuwe partij op te richten, zei hij. Het gaat onder meer om Luk Alloo en Robbe De Hert. Van Rossem polste of ze zin hadden om een partijlijst te bevolken. Twintig van hen, zo stelde Van Rossem, hadden al toegezegd.

Vreemd genoeg ontkende hij diezelfde dag plots in een telefonisch interview op Studio Brussel alle betrokkenheid bij het project. De berichtgeving in De Morgen deed de voormalige beursgoeroe achteloos af als “een blunder”. Het zou in werkelijkheid gaan om een tv-stunt van iemand die vroeger nog in zijn partij R.O.S.S.E.M heeft gezeten, zo legde hij op de radio uit. “Mochten we nu een keer als ultieme uitdaging Tom Waes in de Senaat proberen te krijgen!”

Het is alleszins een vreemde uitleg, want Tom Waes komt, wanneer we hem contacteren, helemaal uit de lucht gevallen. “Ik heb nooit iemand aan de lijn gehad met zo’n voorstel. Van Rossem heb ik daar ook nooit over gehoord.”

Het lijkt erop dat Van Rossem de naam van Waes gebruikt om zijn schreeuw om aandacht te rechtvaardigen. “Ik vind dat eigenlijk ongelofelijk”, zegt Waes. “Die man betrekt mij bij een plan waar ik niets mee te maken wil hebben.”

Van Rossem die zich opnieuw in de kijker wil werken? Missie alvast geslaagd. (SS/BE/NVD)