De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen.
Volledig scherm
De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. © Photonews

Ai, daar is de buxusmot weer: rupsen opnieuw actief in Vlaanderen

De rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief in Vlaanderen. In deze tijd van het jaar zijn de buxusrupsen zich volop aan het ontwikkelen en voeden ze zich met het bladgroen van de populaire tuinplant. Het platform ‘SOS Buxusmot’ onderzoekt nieuwe technieken om deze plaag aan te pakken, en deelt de resultaten op zijn website.

35 reacties

  • Joeri Verstrepen

    5 jaar geleden
    Al jaren behandel ik mijn buxussen met biologische middelen Xentari+HM tabs 3x per jaar april-juli-sep nog geen last van rups gehad en wat betreft invloed op vogels. Elk jaar heb ik enkele nesten koolmeesjes en zij vliegen elk jaar vrolijk uit.
  • marcel mampaey

    5 jaar geleden
    zo laten dan hebben de vogels veel eten ha ha ha. ben geen groene met hun klimaatwaanzin.
  • Yvan Lindekens

    5 jaar geleden
    Buxus is helemaal niet inheems in Vlaanderen, Rosa Cockx. In Wallonië komt de plant wel sporadisch voor. De cultivars in de tuinen hebben nauwelijks ecologische waarde: ze zijn geen voedselbron en ze bieden geen beschutting, maar je kan er wel mooie vormpjes in snoeien.
  • wesley netnem

    5 jaar geleden
    Nu gaan mensen weeral Vies Vergif gebruiken waar de Kleine jonge vogeltjes aan dood gaan en dit net in het broed seizoen !! Doe gewoon die mottige struiken uit de grond en zet iets anders !
  • Marc Van Nereaux

    5 jaar geleden
    Mooi alternatief is de Portugese laurier. Straalt hetzelfde als de buxus uit en gemakkelijker te onderhouden. De buxusmot houd ook niet van het bladgroen.