Direct naar artikelinhoud

Lesbische partners kunnen meteen écht mama worden

Een vrouw die een kind heeft met haar lesbische partner, zal dat kind niet meer moeten adopteren. Zowel in de Kamer als in de Senaat wordt er - zonder elkaars medeweten - gewerkt aan een voorstel om de lesbische partner meteen bij de geboorte te registreren als ouder.

"Elfriede en Laura zijn dolverliefd en willen graag een kindje. Laura wordt zwanger via ivf en negen maanden later wordt hun dochter Olivia geboren. Laura is officieel de mama van Olivia, maar ook Elfriede wil graag een officiële rol spelen in haar leven."

Zo kaart holebibeweging Cavaria de problematiek van het meemoederschap aan op haar website. Want samen kinderen krijgen is één ding. Dat kind ook laten erkennen door de partner die niet de biologische moeder is, een heel ander.

Vandaag moeten die zogenaamde meemoeders zich daarvoor door een hele adoptieprocedure worstelen. In 2011 was 56 procent van de deelnemers aan een adoptieprocedure een meemoeder. In 2012 was dat zelfs 63 procent. "Zij moeten nu gedurende vier maanden bewijzen dat ze een goede ouder kunnen zijn, terwijl ze er in feite al vanaf dag één eentje zijn", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Zij bracht het dossier anderhalf jaar geleden onder de aandacht van de regering.

Het plan van Turtelboom is dat meemoeders die procedure niet meer moeten doorlopen. Net zoals heterokoppels zouden ze hun kind onmiddellijk bij de aangifte van de geboorte bij de burgelijke stand moeten kunnen erkennen. Dat zou zowel gelden wanneer de moeder IVF ondergaat in het ziekenhuis, als wanneer ze zwanger wordt van een vriend. Het voorstel van Turtelboom bevat ook een clausule om ook homo's automatisch rechten te kunnen toekennen, een keer er een regeling komt voor het draagmoederschap.

Dubbelop

Turtelboom vond echter geen meerderheid in de regering. Vlak voor Kerstmis blokkeerde CD&V definitief. "Daarom hebben we beslist om naar het parlement te trekken."

Partijgenoot Jean-Jacques De Gucht diende het voorstel van Turtelboom gisteren in bij de Senaat. Open Vld maakt zich sterk daar wel een meerderheid te vinden. De Gucht verza-

melde sowieso al de handtekeningen van de eigen Open Vld, MR, PS en sp.a.

Maar wat blijkt? CD&V had hetzelfde idee. Maar dan wel in de Kamer. Daar werkte Sonja Becq plots ook een gelijkaardig voorstel uit. "Om duidelijk te maken dat we ons het lot van de meemoeders wel degelijk aantrekken", zegt zij.

Het voorstel van Becq verschilt uiteindelijk zelfs niet heel erg van dat van de liberalen. CD&V bouwt enkel een extra voorwaarde in, zodat kinderen maximaal door twee ouders erkend kunnen worden, en niet door twee moeders plus een biologische vader. Open Vld zegt dat zij gelijkaardige garanties hebben ingebouwd. Ook de clausule over 'mee-vaders' heeft het CD&V-voorstel niet gehaald. "Ik ben ervan overtuigd dat hiervoor een meerderheid bestaat", claimt Becq.

Klein detail: CD&V en Open Vld waren niet op de hoogte van elkaars demarche en reageren uiterst verbaasd. Of het debat voortgezet zal worden in Kamer dan wel Senaat, zal in de nabije toekomst uitgemaakt moeten worden. Maar één ding staat wel al vast: grotendeels zitten de geesten op dezelfde lijn, dus de meemoeders mogen dromen van een doorbraak.