Direct naar artikelinhoud

Vredesmacht tegen genocide in Centraal-Afrikaanse Republiek

Parijs stuurt duizend extra troepen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Die moeten vermijden dat in het land een nieuwe Afrikaanse volkenmoord uitbreekt.

Sinds december vorig jaar woedt in het straatarme land een oorlog die in maart tot de afzetting van president François Bozizé leidde. Rebellenleider Michel Djotodia riep zichzelf uit tot president en probeerde vervolgens zijn zogenoemde Seleka-strijders in het regeringsleger op te nemen of te ontwapenen.

Maar dat proces is faliekant aan het mislukken. Losgeslagen Seleka-commandanten weigeren hun wapens neer te leggen en terroriseren de bevolking.

Het conflict heeft een religieuze dimensie: president Djotodia en de Seleka-rebellen behoren tot de moslimgemeenschap die 15 procent van de bevolking uitmaakt. De brutale moordpartijen van de Seleka-strijders zijn dan ook vooral gericht tegen christenen.

Die laatsten organiseerden zich in allerlei milities die op hun beurt moslimdorpen begonnen aan te vallen.

Het resultaat is een escalerend conflict waarbij de twee religieuze gemeenschappen regelrecht tegen elkaar kwamen te staan. Langs beide kanten gebruiken commandanten een genocidetaal: het einddoel van hun militaire tactiek lijkt steeds meer de uitroeiing van de andere gemeenschap te zijn.

Horrorverhalen

Zelfs voor vele wereldleiders en diplomaten is de Centraal-Afrikaanse Republiek een totaal onbekend land en dat verklaart waarom de internationale gemeenschap zo traag reageert op de hororverhalen. Maar na de publicatie van enkele bijzonder onrustwekkende mensenrechtenrapporten ziet het er toch naar uit dat er weldra een echte VN-missie zal uitrukken.

In afwachting zal Frankrijk alvast duizend extra manschappen sturen die maximaal zes maanden ter plaatse zullen blijven. Nadien moeten zij vervangen worden door een robuuste VN-vredesmacht.

Volgens experts kunnen de nieuwe Franse troepen voor snel resultaat zorgen. De rebellen zijn bijzonder slecht bewapend en hebben geen middelen om proviand en brandstof te kopen. De reden waarom ze zo vernietigend naar de burgerbevolking kunnen uithalen heeft vooral te maken met het feit dat er geen vredestroepen zijn om ze tegen te houden.