Direct naar artikelinhoud

Gevolgen voor gezondheid en klimaat ‘verwaarloosbaar’

De passage van de vulkanische aswolk over ons land zal geen schadelijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid. ‘Ook voor het klimaat zullen de gevolgen hoogstwaarschijnlijk te verwaarlozen zijn’, aldus klimatoloog Jean-Claude Van Ypersele.

De kans is groot dat de vulkanische aswolk deze ochtend over ons land drijft. “Mogelijk merken we daar echter niks van”, klinkt het bij de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu ( Ircel). “De wolk beweegt zich voort op grote hoogte en de blootstelling aan fijn stof zal niet langdurig zijn.”

Als er wel hogere concentraties fijn stof en zwaveldioxide worden gemeten - de aswolk bestaat uit stof en as - dan kan dat, afhankelijk van de samenstelling en de concentraties, vergeleken worden met een smogdag in de winter. “Echt overdrijven moeten we de gevolgen niet, maar er kunnen wel kortetermijneffecten zijn, zoals te veel fijn stof”, luidt het bij Ircel, dat de voorspellingen doet op basis van meetgegevens van de gewestelijke instanties. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Milieumaatschappij.

Een smogalarm, met verkeersbeperkingen, komt er alvast niet. “Daarvoor moeten twee dagen hoge concentraties worden gemeten. Wel kan er, als er effectief hoge concentraties worden gemeten, een informatief alarm worden afgevaardigd. Dan kunnen mensen met gezondheidsproblemen worden aangeraden om binnen te blijven of ’s nachts de ramen te sluiten. Maar dat is nog voorbarig.”

De aswolk die sinds gisteren over Europa trok houdt dus weinig gevaar in voor de mens. “Mogelijke gezondheidsproblemen, zoals astma of silicose aan de longen of vergiftiging via het drinkwater door zure regen, veroorzaakt door de fluordeeltjes die zich op de neerslag van de stofwolk vasthechten, zullen niet voorkomen omdat de wolk al sterk verdund is”, zegt vulkanoloog Matthieu De Meerendre (UGent).

Ook voor het klimaat zullen de gevolgen hoogstwaarschijnlijk miniem zijn. “De CO2-uitstoot is allicht te verwaarlozen, waardoor het broeikaseffect en de klimaatopwarming niet versterkt zullen worden”, reageert klimatoloog Jean-Claude Van Yperseele, vicevoorzitter van het internationale klimaatpanel IPCC. “De vulkanische aswolk kan wel een zwak en tijdelijk verkoelingseffect veroorzaken, omdat het een deel van de zonnestralen tegenhoudt. Maar enkel uitbarstingen van tropische vulkanen dragen bij aan een afkoeling van het klimaat. Dat is hier duidelijk niet het geval.”