Direct naar artikelinhoud

Voorgoed gedaan met de hand op het achterwerk

De verhalen van seksuele intimidatie op de werkvloer hebben 'een potje geopend dat de normen en waarden in de maatschappij zal veranderen'. Dat zegt arbeidspsycholoog Edward Verschaeren. Denken dat iedereen nu een klacht zal indienen, is naïef, maar de alertheid zal toenemen: 'Het is nu een thema op de werkvloer.'

Eerst was er Pol Van den Driessche, toen Jos Ghysen en daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Maar de verhalen die naar boven zullen komen, zullen veelal histories uit de oude doos zijn, zo menen experts. Het is niet omdat minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) op de voorpagina's van kranten roept dat slachtoffers 'met hun verhalen naar buiten moeten komen', dat dat ook zal gebeuren.

"Het is gemakkelijk om in de media te zeggen dat iedereen uit zijn kot moet komen", zegt Anke Luts van Limits, een vzw die bezig is met grensoverschrijdend gedrag, "maar ondanks wat er nu gebeurt, is het niet evident om de de eigen drempels te overwinnen."

En inderdaad: bij Teleonthaal kwamen de afgelopen weken slechts een tiental verhalen over seksuele intimidatie op de werkvloer binnen. Telkens ging het om oude dossiers of mensen die vertelden over iemand anders. Limits heeft een eigen nummer en ook dat werd niet meer gebeld. Net zoals vakbonden en gespecialiseerde advocaten niet meer klachten binnenkregen.

Ook arbeidspsycholoog Edward Verschaeren, die onder meer doceerde aan de Universiteit Antwerpen en de Lessius Hogeschool, verwacht niet dat vertrouwenspersonen de komende dagen en weken overstelpt zullen worden met nieuwe dossiers. "Dat zal alleen gebeuren wanneer bedrijven echt werk maken van de problematiek", zegt hij. "Dan bedoel ik dat ze moeten hameren op de omgangsregels en zelf het goede voorbeeld moeten geven en niet gewoon een externe preventieadviseur in de arm nemen. Er is al veel veranderd, maar het kan nog beter."

Potje opengebroken

Toch hebben de affaires Van den Driessche en Ghysen iets losgeweekt. "Er is een potje opengebroken dat de normen en waarden in de maatschappij voorgoed veranderd zal hebben", zegt Verschaeren. "Het is nu een thema op de werkvloer. Vraag is hoe lang dat zo zal blijven. Herinner u die ernstige pestzaak in Wallonië waarbij een werknemer door zijn collega's met duck tape werd vastgeplakt. Daar was toen ook een hele heisa over, maar wat hoor je nu nog over pesten op het werk?"

Feit is echter wel dat de schunnige grappen en handen op het achterwerk niet meer door de beugel zullen kunnen. Tenminste in het openbaar. "De alertheid is toegenomen", zegt Verschaeren. "Iemand die nu openlijk te ver gaat, zal daar direct op aangesproken worden door omstanders."