Direct naar artikelinhoud

Wat valt er uit de boom van Apple?

Beleggers lijken grote dingen te verwachten van elektronicagigant Apple. Ze stuurden het aandeel alvast richting het op een na hoogste punt ooit. Maar welke gadgets er voorgesteld gaan worden, lijkt wel een staatsgeheim.

Apple zwijgt altijd als een graf over nieuwe producten, diensten, overnames en zijn strategie. Waarnemers moeten uit de kleinste aanwijzingen, soms niet meer dan geruchten, opmaken wat 's werelds bekendste elektronicamaker van plan is. Zoals Kremlinwatchers de dood van Russische partijleiders opmerkten omdat radiozenders opeens stemmige muziek uitzendden.

Wijlen topman Steve Jobs had die geheimzinnigheid tot een hogere kunst verheven. 'One more thing...' waren de gevleugelde woorden waarmee hij aan het einde van een lange persconferentie opeens een nieuw gadget introduceerde. Zijn opvolgers houden die traditie in ere.

Ondanks Apples interne omerta lijken beleggers binnenkort grote dingen te verwachten van de Californische elektronicamaker. De koers van het aandeel Apple bereikte deze week op een haar na het hoogste punt in de geschiedenis van het 38 jaar oude bedrijf.

Dinsdag sloot het aandeel op de schermenbeurs Nasdaq op 100 dollar en 53 dollarcent (75,66 euro). Het vorige record dateert van 21 september 2012 en stond op 700 dollar. Maar dat was voor Apple zijn aandelen in zeven delen opknipte om ze aantrekkelijker te maken voor beleggers met een kleine beurs. Omgerekend naar de opgesplitste status kwam de koers een kleine twee jaar geleden uit op 100,72 dollar. Vorig jaar was de koers nog gehalveerd omdat er grote twijfels leefden over de toekomst.

Schermproblemen

De koers wordt in elk geval opgestuwd door berichten dat Apple volgende maand, op 9 september, nieuwe producten introduceert. Daar is geen raketfysica voor nodig. Apple onthulde de iPhone 5 op 12 september 2012, op een dinsdag, en de jongste modellen, de 5S en 5C, vorig jaar op 10 september, ook een dinsdag.

De afgelopen jaren is elke nieuwe iPhone een lichte verbetering van het vorige toestel, maar dit keer is de sprong groter, menen Applewatchers. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat de iPhone 6 in elk geval is uitgevoerd met een scherm van kunstmatig saffier, dat moeilijker kapot is te krijgen dan glas. Een gebarsten of versplinterd venster is het meest voorkomende mankement aan mobiele telefoons. Schermen die sneuvelen binnen de garantietermijn, jagen Apple op hoge kosten.

Apple heeft volgens The Wall Street Journal 700 miljoen dollar gestoken in een joint venture met de Amerikaanse saffierspecialist GT Advanced Technologies.

In de geruchtenstroom groeit ook het formaat van het iPhonescherm. Apple hanteert al vier jaar een diagonaal van 4 inch (bijna 10,2 centimeter), omdat je het aanraakscherm dan nog met een hand kunt bedienen. Terwijl concurrenten in ogen van de analisten marktaandeel hebben weggesnoept met smartphones van 6 inch. Berichten uit China bevestigen dat. In een hoog tempo verschijnen op websites foto's van grotere iPhones die genomen zouden zijn door werknemers van de Chinese fabrieken die de smartphones in elkaar draaien.

Analisten hebben hoge verwachtingen van de nieuwe iPhone. Beleggingsadviseur RBC Capital Markt zei maandag dat Apple voor het einde van dit jaar zeker 75 miljoen exemplaren zal afzetten. In het jongste kwartaal verkocht het bedrijf 32 miljoen toestellen, met dank vooral aan opkomende markten als China en Brazilië. Apple zou productieruimte voor 80 miljoen stuks hebben ingekocht. Volgens marktvorser ISI Group staan 200 miljoen bezitters van een verouderde iPhone te springen voor een nieuw model.

Slim horloge

Over andere noviteiten die in Apples pijplijn zouden zitten, zijn de voorspellingen onzekerder. De iWatch, een slim horloge, hangt al bijna twee jaar boven de markt. Deze week meldde een Chinese analist dat de introductie vanwege productieproblemen is uitgesteld tot 2015. Cupertino geeft geen kik.

iPhone 6

Vrijwel zeker presenteert Apple op 9 september een nieuwe iPhone. Belangrijkste innovatie lijkt een scherm gemaakt van kunstmatig saffier ter vervanging van glas. Saffier breekt en krast minder snel dan glas. Apple zou 700 miljoen dollar hebben gestoken in een fabriek voor dit materiaal. De fabrikant gebruikt saffier al als beschermende laag voor de cameralens in de iPhone. De iPhone 6 zou ook verschijnen in varianten met grotere schermen.

Super-usb

Universal serial bus (usb) is een technologie bedacht in 1996 om randapparatuur als printers, scanners en camera's aan pc's te koppelen om bestanden over te dragen. Een probleem met deze standaard is dat de kabels maar op één manier in de poort van een apparaat passen. Volgens een onlangs opgedoken octrooiaanvraag heeft Apple een 'omkeerbare' usb-kabel ontwikkeld die op beide manieren in bestaande usb-poorten past.

iWatch

Al sinds begin 2013 gaan er geruchten dat Apple in het diepste geheim werkt aan een slim horloge. Dat zou af te lezen zijn aan octrooien en handelsmerken die het bedrijf heeft laten vastleggen. Apple zou vooral medische sensoren willen onderbrengen in zijn iWatch. Concurrenten als Samsung zijn Cupertino te snel af geweest, door smartwatches uit te brengen met een hartslagmeter.

CarPlay

Op de International Motor Show in Genève toonde Apple begin dit jaar CarPlay, waarbij een iPhone functioneert als boordcomputer, autoradio en navigatiekastje ineen. CarPlay is opgezet rond Siri, de persoonlijke assistent die kan worden bestuurd met gesproken commando's. Apple kondigde in februari een hele trits automakers aan die CarPlay in hun nieuwe modellen gaan integreren, maar nog geen enkele heeft een werkende versie getoond.

Beats

Begin mei nam Apple het Amerikaanse audiomerk Beats over voor 3,2 miljard dollar. Dat is een grote naam in de markt voor hoofd- en oortelefoons, maar er is meer. Beats introduceerde in januari een muziekdienst, Beats Music, waarbij gebruikers een abonnement kunnen nemen op een catalogus met miljoenen liedjes (net als Spotify). Apple wil zo'n dienst al langer aan de klanten van zijn downloadwinkel iTunes aanbieden, maar de platenmaatschappijen liggen dwars.