Direct naar artikelinhoud

Siemens schrapt 15.000 banen

Het Duitse technologiebedrijf Siemens schrapt het komende jaar 15.000 banen, waarvan een derde in Duitsland. Het is nog onduidelijk of er ook in ons land banen verdwijnen.

Siemens telt momenteel wereldwijd ongeveer 370.000 werknemers, van wie 119.000 in Duitsland, en maakte gisteren bekend dat wereldwijd 4 procent van de jobs wordt geschrapt.

Voorlopig is enkel bekend dat wereldwijd 15.000 banen verdwijnen en 5.000 alleen al in Duitsland. Siemens heeft bijna 1.800 medewerkers in België en Luxemburg samen, en ruim 3.000 personeelsleden in Nederland. Daar zouden een negentigtal banen geschrapt worden, klonk een gerucht in de voorbije dagen, al zou het vooral om tijdelijke contracten gaan. Of er ook in ons land iets op til is, kon de woordvoerster in België niet zeggen. Naar verluidt is er op dat vlak nog geen communicatie gebeurd naar de verschillende lokale entiteiten. "We verwachten maandag(vandaag, LID)informatie", klonk het gisteravond.

De helft van het banenverlies is al geïmplementeerd in het boekjaar dat maandag eindigt, luidt het. De ingreep maakt deel uit van het plan 'Siemens 2014', dat de groep tegen volgend jaar zes miljard euro aan besparingen moet opleveren.

Hakbijloperatie

Dat er een hakbijloperatie zat aan te komen, was al enkele maanden duidelijk. Over de omvang ervan deden talloze geruchten de ronde.

Het kostenbesparingsprogramma werd opgesteld door de voormalige bestuursvoorzitter van Siemens, Peter Löscher. Hij werd afgelopen zomer ontslagen vanwege tegenvallende prestaties en is opgevolgd door Joe Kaeser, die daarvoor financieel topman was van het bedrijf in München. Het is duidelijk dat Kaeser er geen gras laat over groeien, en het kostenbesparingsprogramma er zo snel mogelijk wil doordrukken.

Volgens Siemens is met de vakbonden overeenstemming bereikt over ongeveer de helft van de te schrappen arbeidsplaatsen en wordt spoedig een akkoord verwacht over de andere helft. Siemens probeert gedwongen ontslagen volledig uit te sluiten. Zo veel mogelijk zal gezocht worden naar natuurlijke afvloeiing, zei een woordvoerder gisteren.

Gerommel aan de top

Het Duitse bedrijf heeft een lagere winstmarge dan belangrijke concurrenten als het Amerikaanse General Electric en het Zweeds-Zwitserse ABB. In juli maakte Siemens bekend het komende boekjaar niet aan de doelstelling voor de winstmarge te zullen voldoen. Het was de vijfde winstwaarschuwing van Siemens tijdens het zes jaar durende leiderschap van Löscher, waarna hij moest vertrekken.

Het banenverlies is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen. Een analist van JPMorgan Chase liet weten dat Siemens waarschijnlijk een buitengewone last zal moeten nemen van 1 miljard euro in verband met het banenverlies. Dat werd vooralsnog nog niet bevestigd door Siemens' nieuwe financiële topman, Ralf Thomas.

Thomas, die eerder de industriële divisie van het bedrijf beheerde, is een vertrouweling van Joe Kaeser. Het rommelt al een tijdje aan de top van het industriële concern. Recent nog stapte ook bestuursvoorzitter Josef Ackermann op.

Ackermann, die vorige maand ook al opstapte als bestuursvoorzitter van de Zwitserse verzekeraar Zürich Insurance, zou zijn functie bij Siemens neerleggen omdat hij het niet eens was met het ontslag van de topman van het concern Peter Löscher.