Direct naar artikelinhoud

Mannen kicken niet op grote borsten

Hoe groter de borsten, hoe meer begeerd de vrouw. Klinkt misschien logisch, maar het klopt niet, zegt evolutiobioloog Mark Nelissen. 'Mannen vinden borsten zeker aantrekkelijk, maar niet per se grote borsten.'

Niet alleen in mannenbladen wordt ingezoomd op de aantrekkelijkheid van mooi gevulde decolletés. Ook onder evolutiebiologen wordt er al wel eens over gediscussieerd. "Er is al veel over nagedacht waarom precies bij mensen borsten zo belangrijk zijn en bij andere primaten niet. Ook al is er al veel over geschreven, helaas kennen we de reden nog altijd niet goed", lacht gedragsbioloog Mark Nelissen (Universiteit Antwerpen).

De volksmond wil dat grotere borsten betere vruchtbaarheid suggeren en precies daarom aantrekkelijk zijn voor mannen. Maar die redenering gaat niet op, zegt Nelissen. "Ten eerste verschilt de individuele voorkeur van mannen voor borsten erg sterk. Sommige mannen houden van grote borsten, andere van kleinere. Enkel voor de verhouding tussen taille en heupen bij vrouwen, geldt er een universele voorkeur. Nagenoeg overal ter wereld verkiezen mannen vrouwen waarbij de taille 70 procent bedraagt van de heupen."

"Het klopt ook niet dat vrouwen met kleinere borsten hun kinderen minder goed zouden kunnen zogen. Borsten vormen bij mensen dus zeker wel een seksuele prikkel, maar de grootte heeft dus geen biologische functie." Mensen zijn overigens de enige diersoort waar borsten een permanent seksueel signaal vormen, bij apen is dat niet zo. Nelissen: "Apenwijfjes krijgen grotere borsten na de geboorte en tijdens het zogen van de jongen, maar daarna verdwijnen die ook weer. Apenmannetjes zijn dan ook niet geïnteresseerd in borsten omdat ze die ook zelden zien."

Anders gaan vrijen

Waarom vrouwen wel permanent borsten hebben ontwikkeld, is evenmin duidelijk, zegt Nelissen. "Eén mogelijke hypothese is dat in de evolutie de mens anders is gaan vrijen. In plaats van het op zijn hondjes te doen heeft de missionarishouding wat voorkeur gekregen. Daardoor zouden billen als seksuele prikkel minder belangrijk zijn geworden en de borsten zich mogelijk hebben ontwikkeld als nabootsing van de billen. Maar ook daar: zeker weten we dat niet."

"Vrouwen zullen zeker proberen om aan bepaalde schoonheidsidealen te beantwoorden, maar bij dat ideaal speelt niet zozeer de grootte van de borsten een rol. Vooral symmetrie en het gezicht zijn belangrijk", zegt Gerard Gielen, pedagoog en seksuoloog van de Katholieke Hogeschool Limburg en auteur van het boek Onaantrekkelijk?. "De juiste verhouding van de maten is aantrekkelijk. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Wie amper borsten heeft, ziet er snel te mannelijk uit. Maar ook een dikke vrouw met grote borsten is niet per se aantrekkelijk."

Ook plastisch chirurge Karlien Van de Sijpe, die een boek schreef over borstchirurgie, stelt dat Vlaamse vrouwen niet echt grote borsten willen. "Vrouwen die bij mij om een borstvergroting vragen, zijn veeleer jonge dames die amper een boezem hebben. Die willen van minder dan een A-cup graag naar een B- of een C-cup gaan. De vraag naar een E-cup is meer iets voor vrouwen in de Verenigde Staten. Dat is overdreven, die vraag krijg je hier zelden of nooit."

Als ze haar cliënten vraagt waarom ze voor een borstvergroting kiezen, antwoorden die meestal dat ze zich daardoor beter hopen te voelen. "Het is vrij logisch dat vrouwen die amper een boezem hebben zich zelfzekerder en vrouwelijk voelen met een iets grotere cup. Heel af en toe denkt een vrouw er haar relatie mee te redden, maar dan wijs ik hen erop dat dat dat een foute redenering is. Een goede relatie kan en mag daar niet van afhangen."