Direct naar artikelinhoud

Ervaren rot Mark Waer is nieuwe rector van KU Leuven

Met Waer kiest de universitaire gemeenschap voor een ervaren rot. Waer is op dit moment al vicerector en voorzitter van de raad van bestuur van de Leuvense universitaire ziekenhuizen.

Nierspecialist Mark Waer haalde het van zijn tegenkandidaat Koen Geens (51), jurist en gewezen kabinetschef van Vlaams minister Kris Peeters (CD&V). Het verschil tussen beide kandidaten was uiteindelijk redelijk nipt. Waer haalde met 682 stemmen 54 procent van het totaal binnen. Na de eerste stemronde zag het ernaar uit dat die marge een heel stuk groter zou zijn. In die eerste ronde vielen Stefaan Poedts en Bernard Himpens af. Waer en Geens behaalden toen respectievelijk 46 en 28 procent van de stemmen.

Protest

Omdat Himpens net als Waer behoort tot de faculteit geneeskunde werd ervan uitgegaan dat zijn voorsprong op Geens enkel groter zou worden. Dat dat niet gebeurd is, ligt bovenal aan de studenten. In tegenstelling tot de vorige rectorverkiezingen, toen de studenten en bloc voor Marc Vervenne kozen en zo de populaire Rik Torfs van de overwinning hielden, was er deze keer grote onenigheid. De studenten, goed voor 15O stemmen, raakten het niet eens over 'hun' kandidaat en dat meningsverschil verscherpte naarmate de finaleronde naderde. Terwijl aan de vooravond van de eerste stemronde zich driekwart achter Waer schaarde, was dat bij de tweede stemronde nog slechts de helft. Zelfs de studenten geneeskunde zouden voor Geens geopteerd hebben. Zo werd vanuit de studentenkring van politieke wetenschappen gisteren nog een mail rondgestuurd om aan te sporen voor Geens te kiezen. Een van de belangrijkste verschillen tussen beide kandidaten ging over de associatievorming met de hogescholen. Terwijl Geens op de al ingeslagen weg verder wilde gaan en de hogeschoolopleidingen wilde laten inkantelen in de universiteit pleit Waer voor een meer gescheiden structuur. In een eerste reactie zei Waer vooral blij te zijn over de serene sfeer waarin de verkiezingen verlopen zijn. “Dat bewijst dat wij ondanks wat familieruziesWaer laat ook verstaan dat hij de interne evaluatieprocedure opnieuw wil hervormen. Geens, die vanwege zijn kandidaatstelling zijn functie op het kabinet opzegde, toonde zich een sportief verliezer. “Vanmorgen dacht ik: het wordt niks vanavond. Ik mag mij opnieuw bezighouden met onderzoek en onderwijs. Ik ben eigenlijk een beetje gelukkig dat ik geen rector word.” De nieuwe rector neemt zijn functie op op 1 augustus. Ongeveer een maand eerder moet zijn bestuursploeg rond zijn. “Op dit moment liggen er nog geen namen vast”, zegt Waer. “Natuurlijk heb ik bepaalde personen in mijn hoofd maar ik begin nu aan een ruime consultatieronde.”