Direct naar artikelinhoud

Verdachten groepsverkrachting India aangeklaagd

Vijf Indiase mannen die ervan worden verdacht vorige maand in New Delhi een 23-jarige vrouw op brute wijze te hebben verkracht, zijn aangeklaagd voor ontvoering, groepsverkrachting en moord. De zaak heeft geleid tot landelijke volkswoede en tal van demonstraties.

De vijf mannen zullen worden berecht, mogelijk al vanaf dit weekeinde, door een nieuwe, op misdaden tegen vrouwen gerichte snelrechtbank die woensdag in New Delhi is geopend. De mannen kunnen de doodstraf krijgen, al wordt die in India zelden toegepast.

De 23-jarige studente medicijnen overleed zaterdag in een ziekenhuis in Singapore aan zware inwendige verwondingen. Ze werd 16 december met haar vriend na een avondje bioscoop door de mannen met een bus opgepikt en urenlang mishandeld en verkracht terwijl de bus door New Delhi reed. Ze werd vervolgens de bus uitgegooid, waarna de chauffeur zou hebben geprobeerd haar te overrijden. Ook haar vriend werd zwaar mishandeld.

De verdachten zijn de chauffeur van de bus, zijn broer, een fruitverkoper, een man die bussen schoonmaakt en een fitnessinstructeur. De politie heeft ook de eigenaar van de bus aangehouden. Hij zou gefraudeerd hebben met papieren om een vergunning te krijgen om een busdienst te exploiteren. Een zesde verdachte van de groepsverkrachting is jonger dan 18 jaar. Hij zal in een afzonderlijke procedure via het jeugdrecht worden berecht.

De vader van de studente vindt dat de verdachten de doodstraf moeten krijgen als ze schuldig worden bevonden. "Het hele land wil dat deze monsters worden opgehangen. Ik ondersteun dat", zei hij tegen verslaggevers.

De Indiase opperrechter Altamas Kabir zei woensdag dat de verdachten snel moeten worden berecht, maar waarschuwde wel dat ze ondanks de volkswoede een eerlijk proces moeten krijgen. "Laten we niet uit het oog verliezen dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is", aldus Kabir.

De zaak rond 'Amanat' ('Schat'), zoals de studente in de media is gedoopt, is uitgegroeid tot een symbool voor de manier waarop vrouwen in India worden behandeld. Discriminatie en seksueel geweld zijn wijdverbreid. Volgens officiële cijfers wordt in India elke 21 minuten een vrouw verkracht. Vooral vrouwen uit lagere kasten zijn het slachtoffer. Demonstranten eisen betere beveiliging en strengere straffen.

Alles wijst erop dat de Indiase autoriteiten, die aanvankelijk veel kritiek kregen vanwege hun lakse reactie op de zaak, de gerechtelijke afhandeling nu snel en goed willen aanpakken. De regering gaat nog vier rechtbanken opzetten die aanranding en verkrachting via snelrecht gaan bestraffen.

Zulke zaken worden in het bureaucratische Indiase rechtssysteem nu vaak tergend langzaam behandeld. Vrouwen worden door hun familie ontmoedigd om aangifte te doen en slachtoffers krijgen vaak de schuld. De politie neemt aangiften vaak niet serieus en of stuurt aan op een vergelijk met de daders. Veel vrouwen doen daarom maar geen aangifte.

In een dorp in de noordoostelijke deelstaat Assam werd donderdag een politicus van de regerende Congrespartij door een menigte belaagd nadat hij een vrouw zou hebben verkracht. Buren grepen hem in de kraag. Tv-beelden lieten zien hoe woedende vrouwen hem de kleren van het lijf rukten en in zijn gezicht sloegen.