Direct naar artikelinhoud

Qatar gebruikt 'slaven' voor WK

Gastarbeiders uit Nepal worden als slaven behandeld in Qatar, waar de komende jaren volop zal worden gewerkt aan voorzieningen voor het WK-voetbal in 2022. De werkomstandigheden zijn zo erbarmelijk dat in de bouwsector gemiddeld elke dag een dode valt.

Dat zegt Sharan Burrow, voorzitster van de internationale vakbondsorganisatie ITUC, die haar hoofdkwartier in Brussel heeft. De arbeiders worden onderbetaald, moeten hun werk verrichten in extreme hitte, overnachten in onhygiënische pensions en kunnen niet weg als ze dat willen. "Qatar is nog steeds een slavenstaat", aldus Burrow. "We hebben honderden klachten binnen gekregen."

Eind vorige week schreef ze een scherpe brief aan voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA, waarin ze aandacht vraagt voor het lot van de honderdduizenden Nepalezen in de Golfstaat. "Mensen zouden niet met hun leven moeten betalen om het wereldkampioenschap tot een sportief en commercieel succes te maken."

Burrow noemt het "wrang" dat de voetbalwereld zich druk maakt om de gezondheid van spelers en publiek in de zomerhitte van Qatar, terwijl Nepalese arbeiders nu al bezwijken aan hitte en uitdroging. Volgens de Nepalese ambassade in Qatar stierven alleen al tussen 4 juni en 8 augustus 44 Nepalezen, meestal mannen van in de twintig.

Hartaanval

In Qatar, een van de rijkste landen ter wereld, werken 1,2 miljoen arbeiders uit landen als Nepal, Sri Lanka en de Filippijnen. Nepalezen maken bijna de helft uit van het buitenlandse arbeidslegioen. In de aanloop naar het WK zullen voor de bouw van stadions, weggen, havens en hotels naar verwachting nog eens honderdduizenden arbeidskrachten worden aangetrokken. Burrow: "Als er niets verandert, zullen er meer arbeiders omkomen bij de bouw van de sportfaciliteiten voor het WK in 2022 dan dat er spelers op de velden zullen verschijnen."

De bevindingen van Burrow sluiten aan bij conclusies van de Britse krantThe Guardian, die onderzoek heeft gedaan naar de werkomstandigheden van de Nepalezen in de Golfstaat. Volgens de krant "hebben duizenden Nepalezen te maken met uitbuiting en misbruik, een toestand die neerkomt op moderne slavernij".

Uit de documenten van de Nepalese ambassade blijkt dat meer dan de helft van de sterfgevallen van de afgelopen zomer veroorzaakt werd door een hartaanval, hartstilstand of ongeluk op de werkplek. Werknemers zeiden dat ze lange dagen moesten maken in temperaturen die konden oplopen tot 50 graden, zonder dat er drinkwater was. "We moesten 12 uur werken op een lege maag en kregen ook 12 uur daarna geen eten", vertelt de 27-jarige Ram Kumar Mahara aanThe Guardian. "Toen ik daarover klaagde, viel de opzichter me aan en gooide me het kamp uit. Zonder te betalen. Ik moest bij andere arbeiders bedelen om eten."

Sommige werknemers lieten weten dat ze maanden geen geld hadden ontvangen. Hun loon werd ingehouden om te voorkomen dat ze zouden vertrekken. Ook zouden werkgevers geregeld paspoorten van nieuwkomers innemen. Zonder identiteitsbewijs zijn ze feitelijk illegale vreemdelingen en kunnen ze het land niet uit. Dertig Nepalezen hebben hun toevlucht gezocht in de ambassade om te ontsnappen aan de onmenselijke werkomstandigheden, schrijftThe Guardian.De Nepalese ambassadeur noemde het emiraat onlangs "een open gevangenis".

De FIFA liet weten "erg bezorgd" te zijn, en "contact op te zullen nemen met de autoriteiten van Qatar."Sharan Burrow hecht er weinig waarde aan. "Er wordt veel beloofd, maar Qatar en de bedrijven sluiten hun ogen voorde problemen. Ze nemen hun verantwoordelijkheid niet."