Direct naar artikelinhoud

Rode Duivels-supporter jaagt op voetbalbond

Op vrijdag 10 juni, nota bene de dag dat in Frankrijk het EK voetbal start, moet de Belgische voetbalbond zich voor de rechter verantwoorden voor de lamentabele supporterscamping tijdens het WK in Brazilië. Een soloactie van één supporter.

Over precies een maand spelen de Rode Duivels in Lyon hun eerste groepswedstrijd op het EK voetbal tegen Italië. Maar honderden supporters van de nationale ploeg zijn nog steeds bezig met de juridische afwikkeling van het vorige toernooi, het WK 2014 in Brazilië.

Zo'n 500 fans betaalden toen tot 5.000 euro om tien dagen te verblijven in Devillage, een 'luxecamping' in Rio de Janeiro, speciaal opgetrokken voor de Belgische supporters. Ze stelden echter vast dat er van enige luxe geen sprake was. Smerige toiletten, geen warm water of stroom, geen wifi, slecht eten en misschien nog het ergste: volstrekt onveilig door de gebrekkige infrastructuur.

"Mijn schoonbroer en ik zijn daar in het donker aangekomen", zegt Michael De Decker (33), een Brusselse zaakvoerder van een organisch landbouwbedrijf in China. "Toen we 's ochtends wakker werden, wisten we niet wat we zagen. Het was verschrikkelijk. Ik heb vanuit Rio mijn advocaat gebeld en die heeft meteen beslist de verantwoordelijken voor dat fiasco in gebreke te stellen. Hij raadde me aan om elders een onderkomen te zoeken en alle bonnetjes van gemaakte kosten bij te houden. Dat hebben mijn schoonbroer en ik dan ook gedaan."

Morele schadevergoeding

Na zijn terugkeer uit Brazilië zette De Decker verdere gerechtelijke stappen. "Samen met mijn raadsman zijn we een strafzaak wegens oplichting begonnen tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sun Reizen en Oranjecamping, de Nederlandse organisatie die verantwoordelijk was voor de bouw en de organisatie van de camping.

"Er was een verschil van dag en nacht tussen hoe de Devillage ons was voorgesteld en hoe het in de realiteit was. De raadkamer heeft echter geoordeeld dat er van oplichting geen sprake is, maar dat er wel inbreuken zijn gemaakt tegen de reiswetgeving, meer bepaald de artikelen 5 en 33 van de wet tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling. Daarvoor moeten de drie gedagvaarde partijen zich op 10 juni komen verantwoorden."

Wanneer er een uitspraak komt in deze zaak, is moeilijk te voorspellen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vertegenwoordigt al twee jaar een groep van zo'n 200 supporters die ook hun geld terug willen, maar voorziet de pleidooien pas in 2017. "Als er in onze zaak eerder een uitspraak is en de rechter geeft ons gelijk, dan is dat ook goed nieuws voor de fans die zich aangesloten hebben bij de groep van Test-Aankoop", maakt Michael De Decker zich sterk. "Ze kunnen zich burgerlijke partij stellen en daarna schadeclaims indienen."

Van de groep van Test-Aankoop weten we intussen dat ze meer willen dan gewoon hun geld. De organisatie eist bovenop de terugbetaling ook een morele schadevergoeding. Michael De Decker wil nog geen uitspraken doen over zijn financiële eisen. "Dat ik mijn 5.000 euro terug wil, lijkt me logisch. Maar het juiste bedrag zullen we wel te gepasten tijde berekenen."