Direct naar artikelinhoud

Ook laatste adoptiekindjes krijgen visa

Oeganda geeft nu ook de goedkeuring voor het vertrek van de laatste vier adoptiekinderen. Daardoor kunnen zij straks een visum krijgen en met hun ouders naar ons land vertrekken.

Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten. Nu de Oegandese overheid haar toestemming gegeven heeft, kunnen ook deze Oegandese kinderen binnenkort vanuit Kampala samen met hun ouders met een humanitair visum naar ons land komen.

De minister bedankt de Oegandese overheid voor deze beslissing. Reynders had op 22 september een onderhoud met de Oegandese president Yoweri Kaguta Museveni in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Tijdens die ontmoeting had de minister de zaak van deze vier adoptiekinderen ter sprake gebracht.

Een eerste groep van zes kinderen kreeg eind augustus al de goedkeuring en is intussen in ons land. Voor de vier andere kinderen was de juridische situatie verschillend, omdat hun dossiers na de inwerkingtreding van de nieuwe adoptiewet waren ingediend.

Door die nieuwe wet werden de mogelijkheden voor buitenlanders om een Oegandees kind te adopteren of om voogd te worden ingeperkt. Daarom moest er een oplossing worden gevonden die in overeenstemming was met het Oegandese en het Belgische recht.

De Belgische ambassade in Kampala laat weten dat ze ter beschikking blijft van de ouders voor administratieve en praktische hulp bij de afhandeling van deze procedure.