Direct naar artikelinhoud

'CD&V, geen geld = geen stem'

De gedupeerde Arco-coöperanten starten een campagne onder de naam 'CD&V, geen geld = geen stem'. In de aanloop naar de verkiezingen viseren ze CD&V. Intussen zou CD&V hevig lobbyen opdat Europa haar definitieve negatieve advies over de waarborgregeling zou uitstellen.

De val van Dexia en de vereffening van een groot deel van Arco die daarop volgde, heeft het spaargeld van de bijna 800.000 Arco-coöperanten op de helling gezet. Er geldt voorlopig nog wel een staatswaarborg, maar die is hoogst onzeker door procedures bij de Raad van State en het Grondwettelijk Hof.

Ook de Europese Commissie heeft de beslissing van de Belgische regering om staatswaarborgen toe te kennen aan de Arco-coöperanten geschorst. Voor een definitief oordeel lijkt het erop dat er getalmd wordt met het onderzoek.

"Omdat een definitieve schorsing de gemoederen te veel zou ophitsen zo vlak voor de verkiezingen", zeggen verschillende bronnen los van elkaar. "Er is een getouwtrek van jewelste aan de gang. Een advies was gepland voor 15 december, maar werd uitgesteld tot gisteren. Maar er is andermaal geen vergadering geweest. Herman Van Rompuy loopt daar ook nog rond, hé. Politique politicienne op zijn best. De politieke dimensie is dan ook groot."

Dode mus

Philippe De Backer, Europees Parlementslid voor Open Vld, reageert verbaasd. "Dit is een technisch-juridische afweging die de Commissie moet maken. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de Commissie zich zou laten manipuleren omwille van interne gevoeligheden in een lidstaat."

Dat die 'interne gevoeligheden' intussen hoog oplopen, blijkt uit een hernieuwde actiebereidheid van een aantal coöperanten. De vzw 'Arcopar Actieteam', dat voor de juridische kant van de zaak samenwerkt met het advieskantoor Deminor, voert de druk politiek op. Onder de vlag 'CD&V, geen geld = geen stem' richt de actiegroep haar pijlen exclusief op de CD&V. In een open nieuwjaarsbrief vraagt de vzw om nog voor de verkiezingen met een oplossing op de proppen te komen.

Dirk Dejaeghere, voorzitter van de actiegroep, claimt zo'n 20.000 mensen te vertegenwoordigen. "Het lijkt er almaar sterker op dat de waarborgregeling een dode mus is. Dan rest ons enkel de vereffening van de gelieerde vennootschappen rond Arcopar, maar dat kan jaren duren. En de uitkomst is hoogst onzeker. Dat is ontoelaatbaar, en omdat de CD&V en het ACW historische banden hebben, willen we de druk opvoeren naar aanloop van de verkiezingen."

Normaal had de actiegroep de nieuwjaarsbrief zaterdag willen overhandigen aan CD&V-voorzitter Wouter Beke in diens thuis in Leopoldsburg. "Maar Beke heeft laten weten dat hij niet thuis is."

Kiespijn

Een volgende actie is evenwel al gepland voor 25 januari, bij de nieuwjaarsreceptie van CD&V. De partij doet de actie af als partijpolitieke spelletjes. "Dat Dirk Dejaeghere actief is bij N-VA zal wel toevallig zijn, zeker?", klinkt het schamper bij CD&V. Meer ten gronde stelt CD&V dat ze niks kunnen doen. "Er lopen verschillende procedures, laat het gerecht zijn werk doen."

Dat het Arco-dossier terug is van nooit weggeweest kan CD&V echter missen als kiespijn. Daarom ook dat een delegatie van de actiegroep al een onderhoud had met minister van Financiën Koen Geens.

Geert Lenssens, advocaat van SQ Law, die optreedt namens een andere groep gedupeerden, hekelt intussen het schrijnende gebrek aan transparantie. "Dat voedt de geruchtenmolen, en zorgt voor een groot ongenoegen."

Dat Arco lijkt aan te sturen op het aanslepen van de vereffening noemen verschillende betrokkenen dan ook pervers. In dat geval is de kans groot dat heel wat spaarders hun geld nooit terugzien. Dejaeghere: "Velen van hen zijn hoogbejaard. We komen nu al situaties tegen waarbij de deelbewijzen worden overgedragen op kinderen en kleinkinderen die dan ook nog eens erfenisrechten moeten betalen op geld dat ze misschien nooit gaan zien."