Direct naar artikelinhoud

Defecte bovenleiding zorgt voor chaos bij Eurostar

Een beschadigde bovenleiding in de Eurotunnel heeft ervoor gezorgd dat het Eurostar-treinverkeer van en naar Groot-Brittannië maandag en dinsdagvoormiddag ernstig verstoord werd. Eurostar annuleerde in totaal twaalf treinen, terwijl maandag verschillende treinen vertraging opliepen en 382 passagiers geëvacueerd moesten worden.

De problemen in de tunnel onder het Kanaal zorgden ook voor heel wat problemen in de Tourkaravaan, die maandag Groot-Brittannië verliet voor het vasteland. Verschillende wielerploegen kwamen maandagavond pas heel laat aan in hun hotel in Frankrijk. Ingenieurs en technici van uitbater Eurotunnel moesten over een lengte van 800 meter een nieuwe bovenleiding voorzien. De Eurostartreinen reden vanaf dinsdagmiddag terug uit, maar met vertraging.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de bovenleidingen in de Eurotunnel, wat volgens een communicatieverantwoordelijke ook niet vreemd is.

Bovenleidingen zijn gevoelig voor weersinvloeden zoals storm en ijzel en kunnen ook makkelijk stuk getrokken worden door een defecte stroomafnemer aan de trein. Dat laatste gebeurde maandag in de Eurotunnel: een shuttle beschadigde een deel van de bovenleiding.

Voor het vrachtverkeer was de hinder het grootst: vrachtwagens waren meer dan drie keer zo lang onderweg om de tunnel door te raken. Door de files aan de ingang van de tunnel in Calais hebben ook verschillende vluchtelingen geprobeerd om in de traag rijdende vrachtwagens te klimmen. Dat leidde tot spanningen tussen de vluchtelingen en de chauffeurs.