Direct naar artikelinhoud

Trek toptalent aan met ingevroren eicellen

Hoe stimuleer je als bedrijf vrouwen zodat ze zich volop concentreren op hun carrière? Bij Apple en Facebook betalen ze hun werknemers alvast 16.000 euro om hun eicellen te laten invriezen.

Het nieuws komt van NBC News. Facebook heeft dat nieuwe beleid onlangs ingevoerd, Apple zou er in januari mee gaan beginnen. Het zijn de eerste bedrijven die geld bieden voor het laten invriezen van eicellen om niet-medische redenen. De regeling wordt voorlopig alleen in de Verenigde Staten aangeboden. Bij Facebook zouden er inmiddels al enkele werknemers gebruik van maken.

De technologiebedrijven willen vrouwen op deze manier niet alleen langer aan het werk houden, maar hopen er ook nieuw vrouwelijk toptalent mee aan te trekken. Silicon Valley, het technologische hart van de Verenigde Staten, kampt met een groot tekort aan vrouwen in leidinggevende functies.

Het laten invriezen van eicellen kost de vrouwelijke werknemers 8.000 euro per behandeling, en daar komt per jaar nog eens 400 euro bij voor de opslag van de ingevroren eicellen. De cellen worden in een later stadium bij de vrouwen teruggeplaatst middels een ivf-behandeling. Er is geen garantie dat de vrouwen er zwanger door raken, en de techniek wordt wereldwijd nog niet op grote schaal toegepast.

Apple en Facebook hebben eerder al meer regelingen in het leven geroepen die betrekking hebben op het ouderschap.

Zo krijgen medewerkers van Facebook een vergoeding van 3.000 euro als ze voor het eerst vader of moeder zijn geworden, en betalen de bedrijven mee aan eventuele adoptiekosten.