Direct naar artikelinhoud

Vakbonden: uitgestoken hand Michel I is 'hypocriet'

De voorbije dagen hielden de vakbonden intern overleg, om de maatregelen van de regering-Michel I te evalueren. Vandaag steken de drie vakbondsbonzen de koppen opnieuw bij elkaar om hun strategie te bepalen. De uitgestoken hand aan de sociale partners zien ze eerder als lippendienst.

De uitnodiging valt op een koude steen, zo lijkt het wel. Zowel premier Charles Michel (MR) als minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) reikt de hand naar de sociale partners. Om samen te onderhandelen over een toekomstplan voor meer werkgelegenheid en de noodzakelijke hervormingen. Maar aan vakbondszijde overheerst het gevoel dat de regering een aantal maatregelen er gewoon wil doordrukken.

Voor Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, is de uitgestoken hand hypocriet. "Vertellen dat je overleg wil met de sociale partners is ongeloofwaardig als je eerst een indexsprong oplegt en de pensioenleeftijd optrekt. Onze mensen willen een perspectief. Maar zonder aanpassingen van deze regering moeten we niet eens aan tafel gaan zitten. Als het enkel is om akte te nemen van de beslissingen en we zelf geen inspraak krijgen, hoeft het echt niet voor mij."

De pensioenhervorming, de loonbevriezing, dat is het domein bij uitstek van het sociaal overleg, heet het. Het democratisch middenveld heeft zijn rol.

Werkgevers in een sofa

Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB: "Ons passeren is echt wel een gemakkelijkheidsoplossing. Wil deze regering een draagvlak hebben, dan kan ze het middenveld niet buitenspel zetten."

De vraag die voorligt bij de vakbonden is wat zij te winnen hebben met een constructieve opstelling? De analyse van het werknemersfront luidt dat deze regering rijdt voor de werkgevers, die bijgevolg in een sofa zitten. Als het sociaal overleg niet vlot, dan drukt de regering haar maatregelen door.

Aan werkgeverszijde wordt eerder berustend gereageerd. "Eerst alles even laten bezinken", zegt Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt. "Als je die logica doortrekt, hebben we de voorbije jaren ook constructief meegewerkt met overwegend socialistisch getinte regeringen."

Ook Pieter Timmermans (VBO) zit op die lijn. "De tijd van morrelen in de marge is voorbij. Maar ik kijk niet naar links of naar rechts, ik kijk vooruit. We gaan samen aan tafel met iedereen die verantwoordelijkheid kan en wil opnemen."