Direct naar artikelinhoud

N-VA: 'Van amnestie liggen we niet wakker'

In het parlement is er weinig animo voor het voorstel van Philippe Moureaux (PS). Bij de meerderheid, noch bij de oppositie.

Op 25 januari 2011 weigerde het parlement nog om een wetsvoorstel over amnestie in overweging te nemen. De PS, MR, sp.a, Ecolo Groen, cdH stemden toen tegen. Voorstanders waren N-VA, CD&V, Open Vld, Vlaams Belang en Lijst Dedecker.

Vandaag lijkt er niet veel veranderd aan deze situatie. "Over hoeveel mensen gaat dit dossier nog? Dit is echt geen prioriteit voor onze partij", reageert Joachim Pohlmann, de partijwoordvoerder van N-VA. "Het is een symbolisch dossier waar we niet wakker van liggen. Natuurlijk: als PS nu hierover wil spreken, zijn we bereid om te luisteren."

Bij de PS klinkt het echter dat Moureaux zijn eigengereide zelve is geweest. "Er werden personen veroordeeld in Vlaanderen en Franstalig België", aldus Thomas Mels, de partijwoordvoerder. "Niemand vraagt dat dit opnieuw gebeurt en zeker niet dat hun nakomelingen worden veroordeeld. Maar daarnaast kan men niet aanvaarden dat de misdaden uit het verleden worden gebanaliseerd. Op dit moment is er voor de PS geen reden om over te gaan tot amnestie."