Direct naar artikelinhoud

Veldbedden en kalmeringspillen op Zaventem

‘Ik heb Brussels Airport nog nooit zo desolaat geweten’, was gisteren het meest gehoorde zinnetje op de luchthaven van Zaventem. De meeste reizigers hadden de raad van de vliegtuigmaatschappijen ter harte genomen en waren thuis gebleven. Al had niet iedereen die luxe.

Vrijdag, 15 uur. Voor een keer geen gewoel van gestreste reizigers op Brussels Airport. De enige bedrijvigheid op de luchthaven speelt zich af aan de infodesk van Brussels Airlines, waar enkele tientallen passagiers gedwee staan aan te schuiven. “Ik had normaal nu al op een vliegtuig richting Engeland en mijn dochter moeten zitten”, sakkert een oudere dame. “Het spijt me mevrouw, ik kan uw ticket omruilen voor een vlucht op zondag”, antwoordt het meisje aan de andere kant van de balie vermoeid maar beleefd.

“Het probleem is dat wij zelf niet weten wanneer het luchtruim weer zal opengaan”, zucht Geert Sciot van Brussels Airlines. “Ook voor ons is het afwachten. En hard werken om de omboekingen bij te houden. Deze baliemedewerkers zitten hier nog zeker tot elf uur vanavond.”

In een uithoek van de luchthaven ligt een tiental gestrande reizigers op veldbedden te slapen. Medewerkers van het Rode Kruis voorzien hen van tandenborstels en sandwiches. Gemma (27) en Cassy (30) waren donderdagochtend op weg van Las Vegas naar Heathrow toen hun piloot omriep dat ze een gedwongen tussenstop in Brussel moesten maken. “Toen we hier aankwamen was elk hotel in de buurt al volgeboekt”, zucht Cassy. “Hetzelfde liedje bij Eurostar. We hebben de nacht moeten doorbrengen op deze schamele veldbedden, volledig aan ons lot overgelaten.”

Het Britse duo wordt dit weekend op een huwelijk in Londen verwacht. “Vier vriendinnen die ook op onze vlucht zaten hebben samen een taxi naar Calais genomen”, zegt Gemma. “Een ritje van meer dan 500 pond. We hebben strootje getrokken en wij waren de verliezers.” De luchthaven verlaten, durven de meisjes niet. “We kennen Brussel niet. We zouden wel eens verloren kunnen lopen.”

Anderen mogen dan weer geen voet buiten Brussels Airport zetten. Veel passagiers van de vlucht Bangladesh-Londen, die donderdag in Brussel strandden, beschikken niet over een Schengenvisum. Zij moeten noodgedwongen de tijd zien te doden in de transitzone. “We hebben meteen zelf onze hulp aangeboden”, zegt Jean-Pierre Vanelslander van het Rode Kruis. “Omdat er aanvankelijk over 5.000 passagiers werd gesproken, hebben we hele vrachtwagens vol eten, bedjes en dekens laten aanrukken. Uiteindelijk ging het over een 300 mensen onder wie een tiental baby’s. De nacht is gelukkig rustig verlopen. Intussen is er een oplossing voor die mensen gevonden: vanavond begeleiden we ze naar hotels.” (KVDP)