Direct naar artikelinhoud

Brusselse gemeenten beleven opnieuw onrustige nacht

Na de rellen van maandag in Sint-Gillis hebben zich in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw brandstichtingen voorgedaan, deze keer in Sint-Gillis en Anderlecht. Twee wagens en de deur van een synagoge werden in brand gestoken.

Het eerste incident gebeurde in de Fontainasstraat in Sint-Gillis. Rond half tien ’s avonds vloog daar een wagen in brand door een molotovcocktail. Getuigen spraken over een groepje jongeren dat verantwoordelijk zou zijn, maar de politie kon hen niet terugvinden.

Een kwartier later werd brand gesticht aan de deur van de synagoge in de Kliniekstraat in Anderlecht. Ook daar was de oorzaak een molotovcocktail. Buurtbewoners konden de brand blussen zodat de schade beperkt bleef. Opnieuw werd een groepje jongeren in de buurt van het incident gesignaleerd. Ze hadden al de hele tijd heisa gemaakt in de straat en vuilnisbakken in brand gestoken.

Het laatste incident gebeurde om even na middernacht in de Liverpoolstraat in Anderlecht. Een auto werd in brand gestoken met brandversnellers. Ook hier konden geen daders worden geïdentificeerd.

In de vooravond moest de politie in Sint-Gillis een 18-jarige oppakken die amok maakte toen agenten een groepje jongeren wilden controleren. De jongeren, ongeveer twaalf jaar oud, waren stenen aan het verzamelen op het Jacques Francplein. Hun gezichten waren verborgen achter sjaals. Toen ze de politie zagen, stoven ze uiteen.

De agenten konden drie jongeren oppakken op het Bethlehemplein. Daar begon de 18-jarige Yassin T. zich te roeren en de agenten te beledigen. Op het commissariaat bood hij zijn excuses aan. Hij had alleen willen tussenkomen omdat zijn broertje bij de gecontroleerde jongeren was. Niettemin werd Yassin T. ter beschikking gesteld van het parket wegens weerspannigheid.

Dat waakzaamheid geboden blijft, bleek gisterenmorgen nog. Toen vond een straatveger in de Franz Gailliardstraat in Sint-Gillis een twintigtal molotovs, klaar voor gebruik.

De lokale politie van Brussel Zuid, die de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis omvat, laat weten dat voorlopig nog geen sprake is van het invoeren van de nultolerantie in Sint-Gillis. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) had dat geopperd na de rellen van maandagnacht in Sint-Gillis. Jongeren staken toen auto’s in brand en bekogelden het politiecommissariaat om zich te wreken op de dood van een jongere uit de wijk. Die was de nacht voordien neergeschoten na een wilde achtervolging op de Brusselse grote ring. De jongen werd onder meer gezocht voor gewapende overvallen.

“Nultolerantie is momenteel niet aan de orde”, aldus Fanny Wellens, woordvoerster van de politiezone Zuid. Wellens wijst erop dat de problematiek in Sint-Gillis verschilt van die in Anderlecht, waar begin februari de nultolerantie werd ingevoerd. “Daar was het al langer bezig en was er meer criminaliteit.”