Direct naar artikelinhoud

ACV dreigt met staking in asielcentra

Morgen beslissen de drie vakbonden of er stakingen komen in de opvangcentra voor asielzoekers. ACV Openbare Diensten klaagt het wanbeheer en de werkdruk in de centra aan en wil haar collega’s aanzetten tot een dagenlange staking in het hele land. ‘Wat ons betreft leggen we de centra één na één plat.’

De malaise bij Fedasil, dat in ons land asielzoekers opvangt, blijft uitdijen. Vorige week raakte bekend dat de moegetergde topvrouw van het agentschap er de brui aan had gegeven, samen met haar adjunct-directeur. Deze week slaan de vakbonden alarm. De drie syndicaten zitten morgen samen om over een stakingsaanzegging te beslissen. ACV Openbare Diensten is nu al vrij zeker dat in de opvangcentra in de komende weken het werk zal worden neergelegd. “Wij kunnen op deze manier niet meer verder werken,” zegt afgevaardigde Hilde De Leeuw.

Het tekort aan personeel, de hoge werkdruk en het wanbeheer door de directie hangt de christelijke vakbond de keel uit. “Er is niet eens een fatsoenlijk personeelsplan dat duidelijk maakt hoeveel personeel er in de centra werkt en hoeveel mensen er moeten bijkomen. Op deze manier kunnen wij de noden van de asielzoekers echt niet meer lenigen”, zegt De Leeuw.

Volgens haar wordt Fedasil “geïnfiltreerd” door de PS en verziekt dat de werking. “De almacht van de PS maakt alles kapot. Het systeem zit helemaal fout.” ACV verwijst naar een rapport van het Rekenhof, dat vorig jaar het personeelsbeleid van Fedasil door de mangel haalde.

Eind vorig jaar werden de vakbonden al ontvangen bij staatssecretaris Philippe Courard (PS) en legden ze hun grieven op tafel. “Maar hij heeft nooit de moeite gedaan om te antwoorden”, sneert de ACV-afgevaardigde. Zijn kabinet is intussen “de voorstellen van de vakbonden aan het bestuderen”. “Dat heeft langer geduurd dan voorzien omdat hun voorstellen aan bod gekomen zijn bij de laatste begrotingsbesprekingen”, zegt zijn woordvoerder. “We zullen binnenkort, zoals voorzien, samen zitten met de vakbonden. De dossiers voor nieuwe aanwervingen zijn sinds kort gedeblokkeerd.”

Vanavond komen de eerste zeven asielzoekers toe in het opvangcentrum Belle-Vue in Eupen. Dat aantal moet zo snel mogelijk aangroeien tot een honderdtal, die er tussen 6 en 12 maanden zullen wonen. Fedasil wil hier vooral mensen onderbrengen die nu in de hotels in en rond Brussel verblijven. Gemiddeld slapen er nog steeds elke nacht 1.200 asielzoekers in een hotelbed.