Direct naar artikelinhoud

'Ik heb het geweldig naar mijn zin bij Cercle'

Foeke Booy (50) wordt door iedereen bij Cercle Brugge op handen gedragen. Aan hem zal het niet liggen. 'Vakman, harde werker, innemende persoonlijkheid'. Maar de trainer stuit op de limieten van zijn spelerspotentieel. Vanavond, in Charleroi, moet er gewonnen worden.

Hebt u het naar uw zin bij Cercle Brugge?

"Ja, hoe gek dat ook mag klinken. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin."

U wordt boos als mensen u vertellen dat Cercle volgend seizoen in tweede klasse zal spelen.

"En ik meen die boosheid. Zelfs de opmerking 'het wordt nu wel heel moeilijk' is mij al te veel. Ik ben niet iemand die zich snel overgeeft."

Maar hoe kunt u tweede klasse voorkomen als u zó weinig scoort?

"Ik weet wel dat doelpunten maken de essentie van het voetbal is, maar de kern van ons verhaal is dat we doelpunten niet kunnen voorkomen. Wij krijgen verdorie telkens goals om de oren. Dan kan ik wel romantisch op zoek gaan naar doelpunten, maar hoog spelen met dit team is zelfmoord. Dat heeft te maken met een gebrek aan snelheid. Achterin één tegen één te spelen - iets wat ik nochtans graag zie - is onmogelijk."

Er staan geen persoonlijkheden op het veld.

"Daarom haalde we Dickoh. Vidarsson op het middenveld is een persoonlijkheid, en Eidur Gudjohnsen was dat natuurlijk ook - de as van mijn ploeg had ik daarom graag behouden. Maar je hebt gelijk, veel jongens zijn vooral bezig met hun eigen prestatie en hebben moeite om ook nog eens elkaar te coachen.

"Wat je dan als trainer moet doen, is een veldbezetting neerzetten waarin spelers zich goed voelen en een houvast hebben. Ik koos voor een 4-3-3 met de punt naar achter, en ging toen met elke speler individueel praten. 'Geef eens aan op welke positie jij denkt dat je het best tot je recht komt.' Zo zijn we gekomen tot iets waarvan de groep zegt: 'Ja, coach, het staat er.'"

Ik heb jullie opgegeven toen Gudjohnsen vertrok.

"Er viel natuurlijk iets weg. De spelersgroep bleef evenwel positief."

Verwijt u Cercle iets in de manier waarop de transfer is afgehandeld?

"Neen. Club Brugge wilde absoluut Gudjohnsen en Gudjohsen wilde absoluut naar Club Brugge. In het dreigement dat hij ook buitenlandse opties had, heb ik evenwel nooit geloofd. Zijn kinderen gaan naar school in Barcelona, en dan kon ik mij moeilijk indenken dat Eidur in pakweg de VS of Maleisië zou gaan voetballen. Maar ik kon mij wel voorstellen dat een of andere slimme constructie kon worden opgezet.

"Denk hier maar eens over na: Gudjohnsen tekent voor een buitenlandse club, waarna Club Brugge hem huurt. Dan waren we hem kwijt voor nul euro."

Hield u daar rekening mee?

"Wel, Club en Eidur wilden dit zo ontzettend graag. Had Cercle alles geblokkeerd, dan konden zij andere wegen bewandelen."

Verwijt u Club Brugge iets?

"Ach neen, business is business. Ik ben wel zeker dat als Gretarsson geen technisch directeur was geworden van Club, Gudjohnsen nu nog bij Cercle zat. Toen ik tekende bij Cercle zijn de mensen hier heel open geweest over de aard van het contract van Eidur. Toen is bij mij even de gedachte gepasseerd: 'Moet ik mijn elftal gaan afstemmen op een speler die in de winter misschien vertrekt?' Maar je kunt iemand als Gudjohsen ook geen tweede rol toedienen."

Was het een goede beslissing van hem om naar Club te trekken?

"Vergis je niet, Eidur is nog steeds heel ambitieus. Hij vertelde me: 'Ik ga naar Club om te spelen.'

Toen ik daarnet vroeg of Cercle niet te weinig scoort, bedoelde ik dat de ploeg haar goeie fases in een wedstrijd niet kan omzetten in doelpunten.

"Helemaal mee eens. In elke wedstrijd krijgen wij twee, soms drie of vier honderd procent kansen, die we dan niet benutten."

U bent zelfs dominant in heel wat wedstrijden.

"Ik denk niet dat we kunnen klagen over de manier waarop we voetballen."

Maar dat is uw verdienste. Uw spelers doen niets met uw werk.

"Inderdaad, als je zo hard werkt om kansen te creëren... Het heeft ook wel te maken met de ontwikkeling van mijn offensieve mensen."

Zijn ze te jong?

"Naïef en speels. Neem Rudy, bijvoorbeeld. Vorig seizoen, alles wat zijn veters toen raakte, ging binnen. Dit seizoen heeft hij het iets moeilijker."

Ja, maar dan zie ik dat u hem tegen Standard op de bank houdt en vervolgens toch moet inbrengen.

"Rudy doet op het middenveld dingen die hij voorin zou moeten doen. Dan lijdt hij balverlies, waardoor het team onder druk komt te staan. Elke dag weer moet ik hem vertellen dat hij niet uit stilstand mag voetballen. Het maakt hem voorspelbaar.

"In de beweging is ie bijna niet te houden. Het proces van mijn woorden opzuigen en vertalen naar het veld gaat bijzonder traag bij hem. Daarnet ook weer op training: ik maak mijn oefenstof zo makkelijk mogelijk en nog moet ik na vijf minuten de boel stilleggen en vragen: 'Wat doe je nou?'"

Marco van Basten vertelde hoe het hem vaak frustreert dat spelers niet kunnen uitvoeren wat voor hem heel simpel lijkt. Hebt u dat gevoel ook?

"Ja, heel vaak. Dat is een gevaarlijk iets. Ik moet als trainer kunnen afzakken om spelers toch een goed gevoel mee te geven. Als je dingen gaat eisen die spelers niet aankunnen, ga je hen verlammen en jezelf frustraties opleggen - dat is voor beide partijen ongezond."

Maar eenmaal in uw wagen vloekt u soms?

"Ja, hoor. En als ik thuiskom, ben ik heel vaak kabouter Wesley - godmiljaar, zeg."

Tot wanneer loopt uw contract?

"Tot eind dit seizoen. Maar doe geen moeite, ik wil niet eens nadenken over wat erna komt. Ik zit vol in deze missie, al de rest zou enkel voor afleiding zorgen. Ik kan alleen maar aangeven dat ik het geweldig naar mijn zin heb, in Cercle en bij uitbreiding in het Belgische voetbal - ik zou het niet erg vinden om hier nog wat langer te werken.

"Veel meer dan in mijn periode als speler voetballen de clubs nu om te winnen. Er is echt wel een positieve evolutie merkbaar, ook met jullie nationale ploeg. Daarom is het moment gekomen om alweer te veranderen. Ga niet op de lauweren rusten."

Wat bedoelt u precies?

"De opleiding bij de verschillende clubs dient meer op elkaar te worden afgesteld. En de bond moet een voetbalman aanstellen die de lijnen gaat uitzetten. Want bedrijfsmensen hebben echt geen kaas gegeten van het spelletje op zich - zij runnen het bedrijf. Ga er nu aanstaan, en bundel de krachten."

Succes nog, coach.

"Ik trek me op aan ons goede voetbal, en aan de kansen die we blijven creëren."

Charleroi-Cercle Brugge, vanavond om 18u30