Direct naar artikelinhoud

Bourgeois moet al sussen

De bezorgdheid over de uitgelekte besparingsplannen van de Vlaamse regering is te groot geworden. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet terugkeren uit vakantie om de brand te blussen. Vooral CD&V hoopt dat hij daarin slaagt.

Samen met begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open Vld) wordt Bourgeois morgen in het Vlaams Parlement verwacht. Op vraag van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zullen ze de besparingsplannen van de centrumrechtse coalitie toelichten. Sinds die plannen zaterdag uitlekten in deze krant (DM 9/8) is er een storm van protest vanuit het middenveld en de oppositie. Sp.a en Groen eisten dat de regering in het parlement meer uitleg zou geven.

Bourgeois zei echter dat de begrotingsplannen traditioneel pas tijdens de Septemberverklaring openbaar worden gemaakt. Peumans reageerde niet op de sms'en en mails van linkse parlementsleden. Tot gisteren, toen hij een mail rondstuurde waarin hij een zomercommissie samenroept. Daarin komt er "een gedachtewisseling met de regering over de financiële toestand".

Peumans zegt dat hij op eigen houtje heeft beslist om Bourgeois en Turtelboom terug te roepen. "Als de belangrijkste oppositiepartijen dat vragen, dan moet ik hen volgen." De N-VA'er heeft een simpele verklaring voor het feit dat zijn antwoord op zich liet wachten: hij was met vakantie.

Zenuwachtigheid

In de Wetstraat circuleert nog een verklaring: CD&V heeft druk gezet op Bourgeois om tussenbeide te komen. Het zijn immers de christendemocraten die veruit het meeste schade ondervinden van de gelekte besparingen op 'hun' domeinen zoals onderwijs, welzijn en zorg. Peumans ontkent dit categoriek. Al mag de zenuwachtigheid binnen CD&V niet worden onderschat. Zodra de eigen zuil openlijk kritiek uit op het regeringsbeleid, gaat op het hoofdkwartier het alarm af. "Hopelijk wordt dit brandje nu snel geblust. Te veel organisaties zijn ongerust", benadrukt een bron.

Of Bourgeois en Turtelboom alle cijfers zullen vrijgeven, is maar zeer de vraag. De woordvoerder van de minister-president zegt dat de parlementsleden geen details moeten verwachten. "Daarvoor is het te vroeg." Alle ministers moeten nog overleggen met het middenveld en met andere stakeholders. Er kunnen nog verschuivingen komen, klinkt het.

Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het parlement: "Het wordt belangrijk om de juiste vragen te stellen, want de regering zal karig zijn met commentaar." >>4-5