Direct naar artikelinhoud

Monsterdeal in telecom

Vodafone en Verizon hebben een deal over de uitkoop van de 45 procent van de Britten in Verizon Wireless. De verkoop levert Vodafone 130 miljard dollar (98,5 miljard euro) op. Het is de op een na grootste overnamedeal ooit. Met de cash zou ook Telenet-moeder Liberty Global op het boodschappenlijstje van Vodafone staan.

De voorbije dagen anticipeerden beleggers al op de verkoop van het minderheidsbelang door Vodafone aan Verizon. Het is de tweede grootste overnametransactie uit de bedrijfsgeschiedenis, na de overname van het Duitse Mannesmann door hetzelfde Vodafone in 2000. De verkoop zal vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2014 helemaal rond zijn.

Verizon schat dat de overname meteen de winst per aandeel van het bedrijf met 10 procent zal optrekken, zonder rekening te houden met eenmalige kosten. Verizon stelt de aandeelhouders gerust dat ook het dividend niet zal lijden onder de hoge overnameprijs. De overname wordt voor 59 miljard dollar betaald in cash en voor 60 miljard dollar via Verizon-aandelen. Verder draagt Verizon binnen het akkoord zijn minderheidsbelang in Vodafone Omnitel over.

Vodafone houdt al zo'n tien jaar het belang van 45 procent aan in Verizon Wireless, de Amerikaanse marktleider in mobilofonie. Vodafone en Verizon richtten het bedrijf in 2000 op als een gemeenschappelijke dochter. De voorbije jaren hebben beide bedrijven herhaaldelijk gesproken over een boedelscheiding, maar ze konden het nooit eens worden over de prijs en de structuur van zo'n deal.

Volgens analisten komt een overeenkomst op het juiste moment, omdat Vodafone verwacht dat de Amerikaanse telecommarkt gaat verzwakken en Verizon het heft volledig in eigen handen wil nemen.

Als Vodafone het belang in Verizon Wireless verkoopt, zal het Britse bedrijf volledig weg zijn uit de Amerikaanse markt. Vodafone heeft zijn focus in het voorbije decennium verlegd van de mature westerse markten naar nieuwe groeimarkten, onder meer in India en Turkije.

Verizon zou volgens bancaire bronnen de helft van het bedrag met eigen aandelen willen betalen.

Boodschappenlijstje

Analisten zijn intussen druk bezig een 'boodschappenlijstje' op te stellen voor Vodafone. De Britten staan als wereldmarktleider in mobilofonie midden de bikkelharde strijd om de telecomklant. En daarbij volstaat het niet langer enkel mobilofonie aan te bieden: klanten eisen steeds meer 'bundels', waarbij ze ook snel internet en televisie aangeboden krijgen.

Daarom nam Vodafone eerder dit jaar voor 7,7 miljard euro de Duitse kabel- en mediagroep Kabel Deutschland over. Het Spaanse Ono en de Italiaanse Swisscom-dochter Fastweb zijn relatief kleine en voor de hand liggende doelwitten.

Maar volgens zowel Financial Times als The Wall Street Journal heeft Vodafone-CEO Vittorio Colao een grotere vis in het vizier: Liberty Global. De Amerikaanse kabelreus van mediamagnaat John Malone is een mastodont met een beurswaarde van 30 miljard dollar en 40 miljard dollar schulden. Met Liberty zou Vodafone in één keer kabelaars in twaalf landen verwerven, met onder meer een controlebelang in het Belgische Telenet.

Of zo'n deal er komt en überhaupt door de beugel kan van kartelinstanties in Duitsland en het VK is nog zeer de vraag. Maar feit is dat de Europese telecombranche rijp is voor consolidatie. In de Europese Unie zijn er meer dan 100 telecomoperatoren in handen van een kluwen van 40 bedrijven. Dat staat in schril contrast met de vier grote telecomspelers in de VS.