Direct naar artikelinhoud

Derde maal scheepsrecht? Jil Sander verlaat opnieuw haar modemerk

De Duitse modeont-werpster Jil Sander (69) verlaat het gelijknamige bedrijf en merk omwille van persoonlijke redenen. Zo meldt Women's Wear Daily. Het is al de derde keer dat de koningin van het minimalisme, zoals Sander ook wel wordt genoemd, opstapt bij de onderneming die ze in 1968 oprichtte in Hamburg.

Kort nadat ze in 1999 een meerderheidsbelang van het merk Jil Sander verkocht aan Prada vertrok de ontwerpster een eerste keer wegens onenigheid met Prada-bedrijfsleider Patrizio Bertelli. In 2003 leek het even of Sander opnieuw de touwtjes in handen zou nemen bij het merk dat ze uit de grond stampte, maar amper anderhalf jaar na haar terugkeer liet ze de modewereld alweer voor wat hij was. Om in 2009 toch terug hoofdontwerpster te worden. Niet bij het bedrijf dat naar haar is genoemd, wel bij de Japanse keten Uniqlo.

Toen Sander in 2012 toch het roer als hoofdontwerper bij het merk Jil Sander opnieuw overnam van de Belg Raf Simons, die naar Christian Dior trok, werden haar collecties nog op gejuich onthaald. Sander werd vorig jaar ook nog benoemd tot erelid van de Deutschen Designer Clubs, omdat ze haar tijd ver vooruit was toen ze het minimalisme ook in de mode introduceerde. Het duurde tot de jaren negentig voor haar ontwerpen werkelijk naar waarde werden geschat.

Geen vervanger

Aangezien er nog geen hoofdontwerper is om Sander op te volgen, zal het vaste team van Jil Sander de najaarscollectie van 2014 ontwerpen. Het is betrekkelijk ongewoon dat een ontwerper opstapt zonder vervanger in de coulissen. Zelfs de grootste modehuizen hebben immers moeite de aandacht van het publiek vast te houden zonder bekende naam aan de tekentafel. De collecties die Dior uitbracht tussen John Galliano en Raf Simons, werden als weinig relevant beschouwd.

Het bedrijf Jil Sander is sinds 2008 eigendom van het Japanse Onward Holdings.