Direct naar artikelinhoud

'Ego komt op de tweede plaats'

De Yellow Tigers, de Belgische volleybalvrouwen, wonnen brons op het Europees kampioenschap. Mogelijk lokt die prestatie binnenkort meer meisjes naar het volleybalveld. In andere landen is de sport trouwens al immens populair bij vrouwen. Want, 'er staat een net tussen de twee ploegen'.

Met een eindscore van 3-2 wonnen de Yellow Tigers het voorbije weekend op het EK in Berlijn van hun tegenstanders uit Servië. In dat land komen naar verluidt nochtans tachtig procent van alle vrouwen ooit in aanraking met volleybal. Terwijl de Vlaamse clubs samen maar zo'n 40.000 leden tellen.

"Het merendeel van die leden zijn vrouwen, maar er is nog veel ruimte om de sport populairder te maken", vertelt Koen Hoeyberghs, topsportcoördinator van de Vlaamse Volleybalbond. "In Brazilië is vrouwenvolleybal na mannenvoetbal de populairste sport. In Polen is het zelfs populairder dan het mannenvoetbal."

Het is bovendien niet toevallig dat vrouwen wereldwijd volleybal op nummer één op hun lijst van favoriete groepssporten zetten. "Volleybal spelen, dat is zoals een gezelschapsspel spelen", legt Hoeyberghs uit. "Je speelt met veel op een kleine ruimte, je moet de techniek goed onder de knie hebben om mee te kunnen en je hebt geen brute kracht nodig."

Ook dat de sport best elegant is en een combinatie van lenigheid en explosiviteit vraagt, is volgens de topsportcoördinator een van de redenen waarom dames het zo aantrekkelijk vinden. Bovendien komen vrouwen van verschillende maten en gewichten in aanmerking om deel te nemen. In het Duitse topteam speelt nu bijvoorbeeld een spelverdeelster van 1m71. Hoeyberghs: "Dat komt niet vaak voor, maar het kan wel. Wij scouten dus ook niet alleen grote meisjes."

Groepsdynamiek

Toch er is nog een belangrijke reden waarom vrouwen voor volleybal kiezen als ze een ploegsport willen beoefenen: het net dat het veld doormidden snijdt. Dat zorgt er namelijk voor dat er geen agressief fysiek contact is tussen de twee ploegen. "Daardoor onstaat er binnen de ploeg een sterke groepsdynamiek", weet sportpsycholoog Guido Verhaeren, die zelf nog op het plein stond.

Dat bewuste net zorgt er namelijk ook voor dat je heel afhankelijk bent van je medespeelsters. "Je hebt maar enkele seconden om te reageren als je de bal krijgt. In het voetbal is dat anders. Daar kan je alleen naar voor dribbelen en zo voor je ploeg de wedstrijd winnen."

In volleybal kan je volgens Verhaeren nooit alleen het verschil maken. "Je moet je ego dus op de tweede plaats zetten." En laat vrouwen daar nu meestal minder problemen mee hebben dan mannen.

Topsportcoördinator Hoeyberghs hoopt dus dat jonge Belgische meisjes de komende jaren sneller hun weg vinden naar het volleybalveld. In sommige gemeentes is de sport nu al populair, bij zowel mannen als vrouwen. Maar als dat ergens het geval is, is dat volgens Hoeyberghs nog te veel afhankelijk van idealisten die de sport er promoten.

Om daar verandering in te brengen, bekijkt de Vlaamse Volleybalbond of het mogelijk is zelf naar gemeentes te stappen en ervoor te zorgen dat er mensen klaarstaan om jongeren de juiste methodiek en techniek aan te leren. "Als er ploegen worden opgericht, merken we namelijk dat er al snel vijftig meisjes klaar staan om mee te spelen", aldus Hoeyberghs.

Dat meisjes op jonge leeftijd toch liever gaan dansen of turnen, hoeft volgens hem geen probleem te zijn. "Laat ze maar dansen en turnen. Die sporten zijn ideaal om hun lichaamsbesef aan te scherpen. Als ze die kennis later combineren met balgevoel, worden ze nog betere speelsters."