Direct naar artikelinhoud

Rehn en Merkel relativeren lagere rating

EU-commissaris Olli Rehn noemt het afwaarderen van negen eurolanden, waaronder Frankrijk, door kredietbeoordelaar S&P 'inconsistent'. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel relativeert.

Rehn, de eurocommissaris voor Economische Zaken, liet in een reactie weten de afwaarderingen door S&P te betreuren. Volgens hem onderneemt de eurozone op dit moment "gedecideerde actie op alle gebieden" om de crisis rond de euro het hoofd te bieden. Hij benadrukte dat de EU nu extra haast moet maken met het inrichten van het permanente noodfonds ESM, het European Stability Mechanism. Dat fonds, dat probleemlanden als Italië in noodscenario's moet kunnen redden, zou begin juli in werking moeten treden.

Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de eurozone nu snel moet reageren op de rist ratingverlagingen waarmee S&P de landen van de eurozone heeft bedacht. Zij roept de regeringen van de eurolanden op nieuwe strenge begrotingsregels door te voeren. Ook zij wil dat het ESM, de geplande opvolger van het noodfonds EFSF, zo snel mogelijk geactiveerd wordt.

Lange weg te gaan

Volgens Merkel zullen de ratingverlagingen niet de doodsteek betekenen voor de noodhulp aan zwaar getroffen eurolanden. S&P onderzoekt momenteel welke impact de downgrades kunnen hebben voor de AAA-rating van het EFSF, en zal daar binnenkort uitsluitsel over geven. Maar al daalt de rating van het EFSF onder AAA, ook dan zal het noodfonds nog voldoende vuurkracht leveren, meent de Duitse bondskanselier.

Merkel geeft wel toe dat de ratingverlagingen duidelijk maken dat er nog een lange weg te gaan is vooraleer het vertrouwen van de markten terugkeert.

Rehn weerlegde gisteren ook de kritiek dat het strenge besparingsbeleid Europa in een recessie duwt. Een politiek van uitgaven is geen langetermijnoplossing, zei de Fin op een seminarie van de liberale fractie in het Europees Parlement.

Veel economen, zoals professor Paul De Grauwe (London School of Economics), zeggen dat de Europese Commissie met haar strenge focus op besparingen in feite op grote schaal de recessie aan het dirigeren is. In verschillende landen zou de economie dit jaar volledig stilvallen, of zelfs krimpen.

Maar volgens Rehn is het niet langer mogelijk dat de overheden de groei aanzwengelen, zoals tijdens de financiële crisis in 2008. "Stimuli zouden de vraag aanzwengelen, maar ook het consumentenvertrouwen verzwakken." Volgens hem zou een Keynesiaans beleid enkel tijdelijk soelaas brengen, terwijl Europa veeleer nood heeft aan duurzame groei. Rehn gaf als voorbeeld de besparingen van Zweden en Finland in de jaren negentig, Duitsland in de jaren 2000, en Estland, Letland en Ierland. (DT)